Йохана Сигурдардотир. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Министър-председателката на Исландия Йохана Сигурдардотир се ожени за дългогодишната си партньорка, съобщиха от офиса й в понеделник, предаде Ройтерс.

Този акт прави Сигурдардотир първия национален лидер, сключил граждански брак с представител на същия пол.

67-годишната Сигурдардотир се ожени за писателката Йонина Леосдотир в неделя, когато влезе в сила нов закон, който дефинира брака като доброволен съюз между възрастни, независимо от техния пол.

Двете живеели на семейни начала от години, но узаконили връзката си с брак по силата на закона, който бе одобрен от парламента по-рано този месец.

Влизането в сила на документа бе отбелязано с църковна служба в неделя, когато бе и международният ден за зачитане на правата на хомосексуалистите.

От кабинета на министър-председателя съобщиха, че Сигурдардотир е изпратила поздравително писмо до участниците в службата, в което определяла новия закон като повод за празник за всички исландци и добавила:

“Още днес аз се възползвах от възможностите му”.

Сигурдардотир, която има деца от предишния си хетеросексуален брак, е единственият министър-председател в световен мащаб, открито признал за хомосексуалните си наклонности, но нейната сексуална ориентация никога не е била обект на дискусия в Исландия, която се слави като една от най-толерантните държави в това отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

223

толерантност

преди 13 години

След като БОГ е създал един човек обратен, едва ли ще е против неговия избор. Въпроса следователно е по-скоро дали обществото някога ще узрее достатъчно за да живее собствения си живот, а не да си вре носа в избора на другите. Какво ви тревожи вас дали някой се жени за партньора си или не? И как бихте се почувствали ако един ден вашите собствени деца се окажат такива? Ще ги отхвърлите ли? Много се съмнявам. Дръжте се с хората както искате да се държат с вас!!!

222

fffff

преди 14 години

Моля ви се , хора , намерете си работа и спрете да се тревожите за изобра на другите. Никой не се меси във вашия , опитайте се да размърдате малкото си останало сиво вещество и направете това и за останалите. Дразни ме тесногръдството на рзни хора, какво сте вие съдници , защо не помислите повече за онези , които нараняват и вредят на обществото...

221

Анонимен

преди 14 години

"Боже, колко мъка има по този свят, Боже"На къде върви света? - открито толерирана *** и лесбийство...баси безбожието!

fallback