Сателитна снимка на ядрени съоръжения в Иран. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Иран разполага с достатъчно количество нискообогатен уран за две атомни бомби, по оценка на шефа на ЦРУ Леон Панета. Ако режимът в Техеран реши, може да ги направи до 2012 година, каза Панета пред американския телевизионен канал ABC.

Руският президент Дмитри Медведев коментира, че тези данни трябва да бъдат проверени много внимателно. „Ако твърденията на американските тайни служби бъдат потвърдени, ситуацията ще се изостри значително“, каза Медведев след срещата на Г-20 в Торонто.

За да може да бъде използван за атомна бомба, уранът първо трябва да стане високообогатен.

„Смятаме, че ако режимът в Техеран реши, може да стигне до този етап за една година. След това ще е необходима още около година, за да се разработи съответната система, с която бомбите да могат да бъдат изстрелвани“, обясни шефът на ЦРУ.

Пенета е убеден, че въпреки скорошното затягане на санкциите на ООН, Техеран продължава да работи върху ядрения си капацитет.

В Техеран „тече дискусията дали трябва да продължат с разработването на бомбата или не. Но без съмнение развиват възможностите си в ядрената област и това дава повод за загриженост – какви са намеренията им“, обясни Панета. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase