Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, иранският президент Махмуд Ахмадинеджад и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на 17 май 2010 след споразумението за нискообогатен уран за Турция в замяна на ядрено гориво за Техеран. Снимка: БГНЕС
fallback

Най-строги санкции заплашват Иран заради нежеланието му да изпълни изискванията на ООН, отнасящи се до неговата ядрена програма, предупреждават Съединените щати.

Съветът за сигурност на ООН се готви за гласуване на четвъртия кръг от санкции, насочени към затягане на финансовото сътрудничество с ислямската република, при паралелно удължаване на ембаргото върху търговията с оръжие, съобщава ВВС.

Според държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън разглежданият пакет се състои от „най-строгите санкции“, с които някога се е сблъсквал Иран. В отговор президентът на ислямската република Махмуд Ахмадинеджад предупреди: в случай на приемането на санкциите неговата страна няма да преговаря по ядрения въпрос.

Освен това, по думите на иранския президент, неговото майско споразумение за обмен на радиоактивни материали с Турция и Бразилия е възможност, която втори път може да не се отвори.

Става дума за споразумение, по което Иран ще изпрати 1200 кг нискообогатен уран в Турция в замяна на гориво за ядрени реактори. САЩ и Западът нарекоха това споразумение недостатъчно и направено прекалено късно.

Те се опасяват, че ислямската република тайно работи над създаването на ядрено оръжие, макар че Техерен постоянно настоява за изключително мирен характер на своята атомна програма.

Кръст на преговорите?

Засега има три кръга одобрени от ООН санкции по отношение на Иран: те не допускат търговия на някои видове ядрени материали, замразяват финансовите активи на фирми и частни лица, участващи в иранската ядрена програма, забраняват експорта на оръжия от Иран и поощряват особена бдителност при осъществяване на каквито и да било операции с иранските банки.

Новият пакет е призван да окаже още по-строг натиск върху Техеран, с което да го принуди да се откаже от програмата за обогатяване на уран.

Във вторник в хода на преговорите представителите на Русия и Китай (които заедно с Великобритания, САЩ и Франция са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, тоест те имат право на вето върху решенията) смекчиха до известна степен строгостта на санкциите, но предложенията в такива области като корабоплаване и финанси остават достатъчно жестоки.

Те предвиждат:

– забрана за придобиване от Иран на някои категории тежко въоръжение, включително щурмови вертолети и ракети;
– призив към всички страни да инспектират намиращите се в тях морски и въздушни пристанища и предназначените за (или изнасяни от) Иран товари, които може да съдържат забранени предмети;
– призив към всички страни да блокират финансовите транзакции и да не издават лицензии на ирански банки, подозирани във връзки с дейност в ядрената област;
– увеличаването на броя частни лица – в съобщенията, високопоставени представители на иранската ядрена сфера – и фирми, попадащи под забрана на активи и забрана за пътуване.

Държавният секретар на САЩ говори с голям оптимизъм за вероятността от приемане на резолюция за санкции от Съвета за сигурност, която сега се поддържа от петте постоянни членове, включително Русия и Китай.

„Единството, което демонстрира световната общественост, е изключително високо“, заяви Хилари Клинтън на съвместна конференция с президента на Еквадор в столицата на страната Кито.

Бразилия и Турция са на мнение, че санкциите поставят кръст на опитите за съживяване на преговорите с Иран.

Малко са тези обаче, които се съмняват, че резолюцията ще бъде приета. Макар че Турция, Бразилия и Ливан по-скоро не подкрепят документа, те не са постоянни членове на Съвета за сигурност и нямат право на вето. Останалите 12 от 15 членове според западни дипломати ще подкрепят санкцията.

В компанията на враговете?

Междувременно Махмуд Ахмадинеджад заяви на срещата на високо равнище в Истанбул между Средна Азия и Близкия изток, че ако Америка не промени своите позиции, „първият губещ ще е  президентът Обама и народът на Съединените щати“.

Освен това иранският президент призова народа на Русия, чийто премиер Владимир Путин също присъстваше на регионалната среща, към „предпазливост, за да не се окаже в компанията на враговете на иранския народ“.

Това изявление прозвуча преди началото на преговорите на Ахмадинеджад с Путин, който преди беше против строгите санкции по отношение на Иран.

Междувременно, на фона на дипломатическите игри, съпровождащи подготовката за гласуване в Съвета за сигурност на ООН, Техеран обяви, че разполага с доказателства за отвличането на един от иранските ядрени специалисти от американците.

Ученият, за когото става дума – Шахрам Амири, изчезна преди година, когато бил на поклонение в Саудитска Арабия.

Във вторник иранската телевизия излъчи видеозапис с ниско качество, на който човек, приличащ на Амири, казва, че е бил отвлечен и сега живее в Аризона.

Няколко часа по-късно обаче във видеопортала YouTube се появи друго видео, с много по-високо качество, където човек, приличащ на Амири, отново потвърждава, че живее в Америка, но добавя, че е много радостен от това.

Американските власти от своя страна опровергаха съобщенията за отвличането на ядрения специалист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 13 години

Значи Израел може да разполага с ядрено оръжие-която едва преди седмица показа що за хулиган е!????Тя може използва химически оръжия???А другите - не? НЕ НА ИЗРАЕЛ! НЕ НА САЩ! Къде си Бен Ладен? Искаме още дни като 11 септември! Не на американския империализъм!

48

Анонимен

преди 13 години

Аз пък съм за силна "ОС НА Злото" да го видим "Демократичното Добро" с кво толкова се различава от него!Иначе да биеш вързано куче и да зимаш близалките на децата не кой - зане какъв демократичен подвиг.

47

анонимна

преди 13 години

евала на номер 1,а и на подобните на него Западняците барабар с американците са като махленски клюкарки-сами саздават интриги,чиат сеири и после бой по капата ама това не е никаква демокрация сори

fallback