Шестимата с ръководителя на експеримента. Снимка: БГНЕС
fallback

Шестима мъже от Русия, Европа и Китай се подготвят да прекарат 520 дни заедно откъснати от света за симулиран полет до Марс, за да проверят как дългата изолация ще се отрази на човека, съобщи "Ройтерс".

На 3 юни трима руснаци, италианец, французин и китаец ще бъдат затворени в мрежа от тесни помещения като участници в рекорден симулиран полет “Марс 500“ до Червената планета, който ще продължи до ноември 2011.

“Този 520-дневен полет до Марс... е безпрецедентен като продължителност“, заяви Мартин Зел от Европейската космическа агенция (ESA), ръководител на експеримента.

“Когато говорим за човешка мисия до планетата, вероятно ще са необходими още 20, или по-вероятно 30 години, за да се отиде там“, изтъкна Зел.

Шестимата участници ще разполагат само с по 3 квадратни метра “лично пространство“ в специалните помещения на Московския Институт за биомедицински проблеми.

Те ще работят в цикъл 7-дневна седмица с 2 почивни дни, освен когато специални или извънредни ситуации бъдат симулирани.

Екипажът, начело с руснак, ще живее и ще работи като астронавтите в МКС и животът им ще напомня този на екипажа на станцията: поддръжка, научни експерименти и дневни упражнения.

Шестимата “астронавти“ ще бъдат наблюдавани отблизо, като психологическите и физиологическите им параметри ще бъдат регистрирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 14 години

Браво на РУСИЯ, браво наруснаците! Братушки, вие направихте най-великите пробиви в Космоса, първите изкуствени спътници на Земята и Слънцето бяха ваши, първите космонавти, първата жена космонавт Терешкова, първата космическа станция МИР, едно голямо БРАВО на братушките. НАСО вече са бита карта, аут, хайде спретнете американци още една филмова продукция-този как стъпвате "първи" на Марс..ха..ха..нещастници..

30

Анонимен

преди 14 години

BEZ NASA (USA) NI6TO NQMA DA STANE!

29

bg

преди 14 години

а тоя арабин на снимката какъв се явява - италианец или французин?

fallback