Шестимата с ръководителя на експеримента. Снимка: БГНЕС

Шестима мъже от Русия, Европа и Китай се подготвят да прекарат 520 дни заедно откъснати от света за симулиран полет до Марс, за да проверят как дългата изолация ще се отрази на човека, съобщи "Ройтерс".

На 3 юни трима руснаци, италианец, французин и китаец ще бъдат затворени в мрежа от тесни помещения като участници в рекорден симулиран полет “Марс 500“ до Червената планета, който ще продължи до ноември 2011.

“Този 520-дневен полет до Марс... е безпрецедентен като продължителност“, заяви Мартин Зел от Европейската космическа агенция (ESA), ръководител на експеримента.

“Когато говорим за човешка мисия до планетата, вероятно ще са необходими още 20, или по-вероятно 30 години, за да се отиде там“, изтъкна Зел.

Шестимата участници ще разполагат само с по 3 квадратни метра “лично пространство“ в специалните помещения на Московския Институт за биомедицински проблеми.

Те ще работят в цикъл 7-дневна седмица с 2 почивни дни, освен когато специални или извънредни ситуации бъдат симулирани.

Екипажът, начело с руснак, ще живее и ще работи като астронавтите в МКС и животът им ще напомня този на екипажа на станцията: поддръжка, научни експерименти и дневни упражнения.

Шестимата “астронавти“ ще бъдат наблюдавани отблизо, като психологическите и физиологическите им параметри ще бъдат регистрирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase