Цилиндърът на Кир Велики. Снимка: БГНЕС
fallback

Иран поиска от Британския музей 300 000 долара като компенсация за отказа му да върне в Техеран Цилиндъра на Кир Велики, съобщи ВВС.

По-рано Великобритания нееднократно обещаваше да върне Цилиндъра, наричан "най-древната декларация за правата на човека". Това обаче така и не се случи.

Британският музей веднъж намираше оправдания с нестабилната обстановка в Иран след президентските избори, друг път - с възможно увреждане на клинописите по Цилиндъра по време на транспортирането му до Техеран.

Заради тази причина през февруари т.г. Иранската организация по културно наследство обяви, че скъсва отношенията си с Британския музей.

Очевидно разбрали, че няма да си получат Цилиндъра, иранците поискаха компенсация в размер на 200 хил. долара, която скоро след това завишиха на 300 хиляди.

Керамичният цилиндър на Кир II, считан за основател на Персийската империя и заради това наричан Велики, датира от 539 г. пр. Хр.

Той представлява текст, уверяващ, че на вавилонците, подчинени от персите, им се разрешава да почитат Бел-Мардук и останалите свои богове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

заман

преди 14 години

Англичаните и американците ограбиха всички исторически ценности в Ирак,не вярвам да я върнат тази на Иран!просто хората се самозалъгват че англичаните и американците спазват правата на човека,тия за пари майка си и баща си продават

51

Анонимен

преди 14 години

Точно така си е. След Кир Персия става велика империя. Дарий, Ксеркс... докато не се появяват Филип и най-вече Александър. И Дарий III загубва всичко и е убит от собствените си хора, а Александър гордо сяда на трона на персийските царе и дори опожарява Персеполис като отмъщения за битката при Термопилите и изобщо заради опитите на Ксеркс да покори Елада.

50

Иво

преди 14 години

Сега се сетих за нещо интересно свързано със цар Кир! Той създава голяма и велика империя, а когато побеждава вавилонците, които са били също голяма сила в тези времена, освобождава евреите от така наречения "Вавилонски плен" и им дава позволение да се заселят отново във Обетованата им земя (днешна Палестина), да живеят свободно и да почитат техния си Бог Яхве! Изобщо Кир е бил много религиозно толерантен човек, а днешните евреи трябва да му бъдат благодарни много за това което е напрал за тях!

fallback