Снимка: БГНЕС
fallback

Македонският съд в Гевгели присъди малката Сузана (дъщеря на Спаска Митрова и Воислав Савич) на бащата.

Съдът постанови още Спаска да плаща по 40 евро издръжка на детето месечно.

Присъдата ще бъде обжалвана на следваща инстанция в 15-дневен срок.

Българското министерство на външните работи „с дълбока загриженост констатира, че на първа инстанция процесът по родителските права, който се води срещу българската гражданка Спаска Митрова в Македония, не е бил прозрачен“.

Той бе проведен в условията на силно негативна обществена атмосфера, част от която бяха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на г-жа Митрова с детето й, коментират от МВнР.

"Не приемаме последователното недопускане на представител на българското посолство в Скопие при гледането на делото предвид извънредно големия обществен интерес и в двете държави.

Очакваме на следваща инстанция съдът да вземе решение в съответствие с европейските принципи на прозрачност и обективност. В тази връзка обръщаме внимание на препоръките и изискванията, съдържащи се в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Македония" - пише в изявлението на говорителя на МВнР по повод процеса срещу Спаска Митрова.

България ще продължи да следи най-внимателно процеса и ще го третира като показател за напредъка на съдебната реформа в Македония – важен елемент от Копенхагенските критерии, от чието изпълнение зависи европейската перспектива на нашата съседка.

От ВМРО – БНД коментираха,  че е нечувано в един такъв процес за присъждане на родителски права, те да бъдат дадени на бащата, който е безработен.

Македонският съд в Гевгели взе едно изцяло политическо решение по делото на Спаска Митрова, смятат от ВМРО - БНД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

преди 14 години

македония Е ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА ОТ АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА(РАЗДЕЛЯЙ И ВЛЕДЕЙ).БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО,ТРЪГНАЛО ДА ЗАЩИТАВА-СПАСКА.КАДЕ МУ БЕШЕ МОЗАКА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО,КОГАТО НЕКОЛКО КРАТНО НИ ОБРЪЩАХА ЗНАМЕТО НА ОПАКИ.И НИКОЙ НИЩО НЕ ИМ КАЗА,БИЛО СЛУЧАЙНА ГРЕШКА.НАШИТЕ УПРАВНИЦИ НЕЗНАЯТ КАК ДА ЗАЩИТЯТ БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ,ТРЪГНАЛИ ДА ЗАЩИТАВАТ,СПАСКА.

156

ттт

преди 14 години

Някъде някога България успешно да е защитила правата на свои гражданин.Помните ли подобно нещто да се е случвало.

155

7

преди 14 години

Защо, когато миналата година, онази полякиня взе от един българин децата му - по един брутален начин - на бълг. територия, с бълг. съдебен изпълнител, с бълг. полиция, никой не се усъмни, че решението на полския съд е политическо и тенденциозно, на национална основа. Онази просто взе дечицата на нашия сънародник, а българската държава вместо да го защити, му ги взе от ръцете буквално. А сега зад тази спаска стои цялата държава в борба, която не е наша, а нейна лична. Тази "българка" с една година гражданство и нулеви познания по книжовен български език ни манипулира -събудете се !!!

fallback