Снимка: БГНЕС

„Заедно със съпругата ми Паула бяхме едни от малкото българи в Чили, които изживяха уникалния кошмар на може би най-голямото земетресение в историята като сила и продължителност”. Това пише Ивайло Колев до БГНЕС.

Още по темата

„Бихме искали да споделим с нашите сънародници, приятели, познати и фенове, които се притесняват за нас. Да разкажем какво изживяхме и как видяхме нещата през нашите очи”, допълва Ивайло Колев.

„По време на катастрофалния трус в петък срещу събота ние се намирахме във Виня Дел Мар, град, намиращ се на тихоокеанското крайбрежие, на стотина километра северно от столицата Сантяго.

Бяхме там като специални гости на най-големия латиноамерикански фестивал, носещ името на града. В трагичната вечер, налегнати от силна умора от 4-дневния музикален маратон, ние решихме да останем в къщата, където бяхме отседнали.

Аз гледах до късно "Нешънъл Джиографик", където по ирония на съдбата даваха филм за вулкани и земетресения на Марс. Към 3 часа и нещо, тъкмо подремвайки, усетих леко поклащане. Помислих, че съпругата ми Паула спи нервно и се е завъртяла в леглото. Но когато в следващия момент видях огледалото пред мен да се върти като махало на часовник, нещата бяха ясни.

Изскочих светкавично от леглото, хванах Паула за ръка и буквално влачейки я, както тя по-късно ми призна, изскочихме на голямата веранда пред къщата непосредствено до пътя и самото крайбрежие на океана. Гледката беше потресаваща! Навсякъде се усещаше натрапчивата миризма на изгорели кабели.

Сънени, но обезумели от паника хора търчаха насам-натам, кои за да избягат по-далеч от сградите, кои пък да чуят най-пресните новини по радиото от колите си. (Между другото нямаше и радио в първите минути, телефонните линии бяха блокирани и, естествено, нямаше и информация какво става.)

Бяхме на верандата и земята се тресеше под нас като гондола на ужасите. Спомням си, че с едната ръка бях прегърнал Паула, а с другата се държах със всичка сила за парапета. Но въпреки това едва смогвахме да се държим на краката си. Това продължи около 30 секунди, когато земетръсната сила беше с най-голямата си амплитуда.

Бях се загледал в отсрещния бряг на залива, където е разположено старинното градче Вал Парадисо. Като в новогодишна заря се виждаше как гърмят трафопостове, късат се кабели, святкат искри. Впоследствие разбрахме, че при нас ударът е бил 8,5 по Рихтер.

Това беше първото земетресение в живота ми, което усещам на живо. Иначе във Виня щетите са повече козметични. Счупени витрини, изпопадали мазилки и няколко повредени покривни конструкции.

Асфалтът също така беше нагънат и напукан на места. В момента сме в Сантяго и преди няма и 20 минути чашите във витрината отново се „разтанцуваха“, а ние за пореден път застанахме под касата на входната врата. И така до следващия лек (надяваме се) трус”...

Ивайло Колев е финалистът от "Стар академи", който остана на второ място в музикалното реалити през 2005 г. Evailo, както е артистичното име на младежа, пя на една сцена с Том Джоунс. Нашенецът обикаля Южна Америка от 13 февруари, за да промотира новия си албум Something About Me.

През 2006 г. Ивайло Колев участва в надпреварата "Българската песен на Евровизия", а по-късно същата година подписва договор с музикалната компания Lasteri Music Group в Милано, като започва работа по първия си албум, който излезе през 2008 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase