Снимка: БГНЕС

Посолството на България в Сантяго, Чили, успя да се свърже с повечето наши сънародници и сред тях няма пострадали, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Страните от ЕС са обединили усилията си в откриването на всички европейски граждани в засегнатите райони.

Още по темата
Засега няма информация за загинали, изчезнали или ранени от тези държави. На съвещание на посланиците на страните от ЕС в Чили късно снощи е станало ясно, че ЕК е отпуснала спешна помощ от 3 млн. евро за преодоляване на последиците от сеизмичния трус.

Според разпространен бюлетин на Кризисния щаб на Чили земетресението е засегнало най-силно третия по големина град - Талка, Консепсион и столицата Сантяго.

Помощта на ЕК включва изпращане там на екип от експерти за оценка на щетите.

Летището на Сантяго е затворено заради повреди на пистите и самолетите се пренасочват към Мандоса или Буенос Айрес.

Тревогата за възможни цунами след труса бе отменена за всички държави от Тихоокеанския регион. Поради аварийната и несигурна обстановка все още не се препоръчват пътувания до Чили.

Българският президент Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до президента на Република Чили Мишел Бачелет по повод опустошителното земетресение, отнело живота на стотици хора, съобщават от прессекретариата на президентството.

“С дълбока тъга посрещнахме вестта за стотиците загинали Ваши сънародници вследствие на едно от най-силните земетресения от един век насам. Искам да изкажа моите и на българския народ най-искрени съболезнования на близките и семействата на загиналите, макар че няма думи, които да ги утешат в този момент на непреодолима скръб”, се казва в писмото на президента Георги Първанов.

Държавният глава посочва също, че милионите засегнати от природното бедствие чилийци и огромните материални разрушения изправят Чили пред огромни предизвикателства и изразява своята увереност, че страната ще успее да мобилизира целия ресурс, с който разполага, за да преодолее последиците от катастрофалното земетресение и хората да се върнат към обичайния си живот.
Президентът изразява своята убеденост, че усилията на Чили ще бъдат сериозно подпомогнати от международната общност, включително от Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase