Снимка: БГНЕС
fallback

Когато през септември миналата година Барак Обама обяви спирането на проекта за американски противоракетен щит в Централна Европа, светът изръкопляска. Москва още повече.

Руснаците скочиха като ужилени срещу възможността за американски ракетни установки в Чехия и Полша, които Джордж Буш планираше да разположи. Напрежението се покачи до нива, познати ни отпреди двайсетина години. И ето че „президентът промяна” взе решение в името на мира и спокойствието.

Но каква изненада! Съвсем скоро стана ясно, че от Белия дом всъщност са хвърлили око на Балканите и просто ще си преместят ракетите в югоизточния „крачол”. Разбра се, че Румъния е една от страните, които ще приемат на своя територия част от новия американски противоракетен щит (който трябва да пази всички от иранската заплаха).

Букурещ ще разреши на САЩ да разположат наземни прехващачи на балистични ракети и на ракети със среден обсег на действие върху румънска земя. Тези елементи трябва да станат оперативни до 2015 година.

Веднага след обявяването на проекта румънският президент Траян Бъсеску побърза да подчертае, че тази система за отбрана не е насочена срещу Русия.

„Щитът се вписва в принципа за неделимост на сигурността на страните членки на НАТО и ще защитава цялата румънска територия”, изтъкна държавният глава.

В същия дух се изказа и говорителят на американския Държавен департамент Филип Кроули. „Имаме намерение да защитаваме собствените си интереси, както и интересите на нашите съюзници”, заяви Кроули, отричайки противопоставяне на Русия.  

Вашингтон потвърди, че към момента се водят преговори и с други страни за участие в изграждането на защитния комплекс. Не е трудно да се предположи, че става въпрос за балкански държави, най-вероятно в това число и България.

Интерес предизвиква съвпадението на американската активност в балканския регион и преместването на военния щит тук със засилващите се спекулации, че Русия се готви за изграждане на военна база в Сърбия.  

Това ще е първата нова европейска база на Кремъл от края на Варшавския договор и по всичко личи, че е отговор на силното НАТО-вско присъствие в региона.

Още през октомври, когато руският президент Дмитрий Медведев отиде в Белград, за да договори мощни петролни сделки (в това число и преминаването на „Южен поток”), беше обявено създаването на съвместен център за координация при спешни случаи в Ниш.

Центърът ще се установи в летищния комплекс „Константин Велики”, на който предстои тотална модернизация. Руското министерство на извънредните ситуации, чиито връзки с военните не са тайна, ще бъде част от проекта.

Съоръженията като нищо могат да послужат за шпионаж или дори за военни цели. На практика летището става (неособено добре) прикрита руска база. Сърбите отхвърлят категорично тази теория, но знае ли човек. Вашингтон едва ли хваща вяра и се застрахова с щита.

А попарата от игричките на големите, както винаги, ще я сърбаме ние!  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

341

нормален

преди 14 години

ае еи скапано *** долно , ти нищо ама нищо не разбираш!!!! само Русия

340

Анонимен

преди 14 години

.....а срещу мене ( руската мечка) мишки църкат, като ме видят познай къде си бъркат

339

знаещ

преди 14 години

Кой се "заиграва с руската мечка" бе, ние й се смеем колко е дръглива и жалка в опита си да се сравнява със Запада... Все едно ние да се сравняваме с Швейцария по шоколади, часовници и заплати... то смях, смях, ама и много плач..!

fallback