Снимка: БГНЕС

Френското правителство вече прилага строгите мерки срещу носенето на бурки, покриващи цялото тяло и лицето на мюсюлманските жени и други радикални религиозни практики.

Лично министърът по имиграцията Ерик Бесон подписа отказ на молба за гражданство на чужденец, който държал съпругата му – фрацузойка,  да ходи напълно забулена.

Името и националността на кандидата за френско гражданство не се споменават.

Министър Бесон беше категоричен, че отказът за гражданство е следствие на лишаването на жената от свободата да излиза с открито лице на обществени места.

„По време на разглеждането на молбата на въпросния мъж стана ясно, че той отрича както принципите на свобода от налагане на всякакви религиозни догми върху обществото, така и равенството между мъжкия и женския пол”, подчерта имиграционният министър.

Той уточни, че според френските закони всеки, който търси натурализация, трябва да покаже силно желание за интеграция.

За да влезе в сила, решението на Бесон ще бъде разгледано и от премиера Франсоа Фийон. Нищожна е вероятността обаче Фийон да пренебрегне позицията на министъра си.

При сходен случай през 2008 година мароканка не получи френско гражданство, защото практикувала радикален ислям, несъвместим с моралните норми в европейската държава.

Само преди седмица специално назначена парламентарна комисия представи доклад за категорична забрана на бурките на обществени места като болници, училища, правителствени учреждения и градски транспорт.

Очаква се в близките месеци парламентът да обсъди и гласува текстове, регламентиращи законово тази забрана.

По последни данни във Франция около 1900 жени носят бурки или други подобни забулващи дрехи.

Едва 100 са тези случаи в Дания, но и там правителството се готви за пълна забрана.

„Тези облекла символизират схващане за жената и човечеството, на което фундаментално се противопоставяме и с което искаме да се борим в датското общество”, е аргументът на премиера Ларс Льоке Расмусен.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase