Снимка: БГНЕС
fallback

Санитарната обстановка в Хаити придобива катастрофален размер заради огромния брой разлагащи се тела и липсата на медицинска помощ, съобщи РИА Новости.

Властите не могат да се справят с погребението на загиналите. Стотици тела лежат по улиците на Порт-о-Пренс. Само в четвъртък са били погребани 5 хиляди души, жертви на унищожителното земетресение.

Ситуацията се усложнява от липсата на питейна вода и електроенергия. С настъпването на нощта в столицата започват да вилнеят мародери.

Международното летище в Хаити е парализирано от претоварване. В четвъртък 11 самолета са кръжали над летището, без да успеят да кацнат.

Обстановката се усложни допълнително и след като кулата за наблюдение рухна.

Oще по темата
До този момент Русия е изпратила три самолета с подвижна болница и екип от специалисти. Очаква се да пристигнат лекари и от Чили.

Канада предостави 5 млн. долара спешна помощ за бедстващото население. 10 млн. долара ще отпусне Бразилия, а  ЕС – 3 млн. евро.

На 12 януари силно земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер разтърси остров Хаити. Кошмарното земетресение бе последвано от още два много силни земни труса с магнитуд 5,9 и 5,5.

Първият вторичен трус бе регистриран в 17 часа местно време (22 часа по Гринуич), седем минути след силното земетресение със сила 7,3, разтърсило столицата Порт-о-Пренс и околностите.

Източник: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

master

преди 14 години

ами аз цитирам цифри, а не спомени, за сведение:Стражица - магнитуд 5.7 - IX По рихтер:IX всеобща паника, мебели се местят, падат и се чупят; тежки повреди и разрушения на сградите, скъсване на тръбопроводи; широки около 10 сm пукнатини в почвата, пропадания, каменопади и срутища Това че ти се е сторило че земтересението в Сф е било 6.7 не значи, че е истина. Не съм малък и такива разрушениея в Сф не си спомням. ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ МАГНИТУД (МШК 64) и скалата по РИХТЕР!

60

MUERTE

преди 14 години

Ааааааааааааааа, бабе хакер, нали като пейстна готов текст трябваше да излезе целия? Защо не стана мамка му? Как да поствам по-големи коментари? Я тъй, тъй да даде малко мозък.

59

MUERTE

преди 14 години

Видях, че се интересувате за това ето ви малко инфо:Най-силните земетресения в България през ХХ век:Само за първите 30 години на ХХ век в България е имало 11 земетресения с магнитуд над 6.31 март 1901 г. - Шабла и Калиакра - две земетресения с магнитуд 7,2 и 7,1 по Рихтер4 април 1904 г. - долината на р. Струма - две земетресения с магнитуд 7,1 и 7,8 по Рихтер. Земетресението е най-силното в Европа за последните 150 години. Загиват повече от 200 души,разрушенията и щетите са огромни.8

fallback