Снимка: БГНЕС
fallback

„Тук съм не за да говоря, а да действам!”. С тези категорични слова американският президент Барак Обама увери, че успешният завършек на климатичната конференция в Копенхаген е негов приоритет.

В речта си той подчерта, че бездействие по въпроса за климатичните промени е равносилно на излагане на неприемлив риск на международната сигурност, световната икономика и планетата.

„Нашата способност да взимаме колективни решения е под сериозен въпрос”, призна държавният глава, който за мнозина беше спасителят за постигането на споразумение за драстично намаляване на вредните емисии газове в световен мащаб.

Дори „вездесъщият” Обама като че ли не е в състояние да контролира събитията в датската столица.

Според общото мнение ключът към решаване на спора за съкращаване на емисиите, съответните компенсации и т.н. се държи от САЩ и Китай, които са и двата най-големи замърсители на атмосферата с въглероден двуокис.

И двете суперсили дадоха индикации, че са готови на отстъпки. Вашингтон да даде повече пари за бедните и развиващите се страни, а Китай най-накрая да позволи мониторинг (макар и частичен) на обуздаването на газовите емисии на своя територия.

След речите си Обама и китайският премиер Вън Дзябао се оттеглиха за среща на четири очи, която може да се окаже разковничето към така жадувания успех на срещата.

Освен двамата за заключителната фаза на форума в Копенхаген пристигнаха и други 117 държавни ръководители, които представляват 89% от икономическия потенциал на планетата. Така не е лесно да се види кои са лидерите, които отсъстват.

Първата и набиваща се на очи група на лисващите е тази на страни производителки на петрол – Ангола, Азербайджан, Ирак, Казахстан, Либия, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Островни държави като Антигуа и Барбуда, Барбадос, Капо Верде, Куба, Фиджи, Ямайка, Соломоновите острови и Тонга също се изпратили в датската столица по-нискостоящи в йерархията политици.

Десете латиноамерикански страни, чиито държавни ръководители не присъстват, са Аржентина, Чили, Коста Рика, Еквадор, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Парагвай, Перу и Уругвай.  

По различни причини в Копенхаген не са и евролидерите от Италия, Швейцария и Украйна.

Но дори и без всички отсъстващи на климатичния форум има достатъчно ръководители, които да постигнат така нужното за по-доброто бъдеще на човечеството споразумение.

Към този момент то изглежда далечно, но не и невъзможно. Както пише немското издание Der Spiegel, трябват решителни действия, за да не се превърне конференцията в Копенхаген в черната дупка на човешката история, в символа на невъзможността на хората да действат задружно, за да защитят бъдещето на цивилизацията си. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

малкия СТАЛИН

преди 14 години

Да бе,да!Обамчо нарежда,другите кимат и хоп!-"колективно решение"!..

16

Анонимен

преди 14 години

до 9Лято и зима? Стига говори безсмислици. В България си ги има и 4-те сезона. Ти вироятно си сляп. Сезона го определям според това какви дрехи нося. Да не искаш да ми кажеш че ти минаваш само от едната крайност - в другата, т.е. от джапанки и шорти, директно към кужуси?

15

Стига глупости

преди 14 години

Топлото е хубаво, Земята стотици пъти в съществуването си е преживявала периоди на затопляне и ледени епохи. Трябва да сме много нагли да мислим, че нещо се дължи на нас.

fallback