Снимка: БГНЕС

Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи – това е ресорът на България в следващата Европейска комисия.

“Това е добър ресор в широката област на изграждане на общата европейска външна политика. Аз съм наистина много щастлива, че България и нейният кандидат, в случая действащият външен министър, ще допринесе за това”, обяви Желева, цитирана от БТА.

“След влизането в сила на Лисабонския договор, а това ще стане само след няколко дни, ЕС ще има обща европейска външна политика, тя ще се изгражда, външните отношения са много важни и аз се чувствам поласкана и имам съзнание за високата отговорност да участвам в изграждането й”, допълни тя.

Желева нямало да излиза в отпуск до изслушването й в Европейския парламент. Към момента не се обсъждал наследникът й на поста външен министър.

За търговията в новата комисия ще отговаря белгийският комисар Карел де Гухт, за енергетиката – германецът  Гюнтер Йотингер.

Румъния получава земеделие. Правосъдието е разпределено на комисаря от Люксембург Вивиан Рединг.

Досегашният ресор на България – защита на правата на потребителите, плюс здравеопазване, вече ще се държи от малтийския комисар.

За разширяването ще отговаря представителят на Чехия Щефан Фуле, а за вътрешните работи – Сесилия Малмстрьом от Швеция.

Всяка от 27-те страни-членки на съюза имат по един еврокомисар. Новата комисия ще започне работа от началото на следващата година, след като бъде утвърдена от Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase