Снимка: БГНЕС

Бивш мениджър за контрол на качеството на Boeing твърди, че в продължение на години работниците в неговата фабрика за 787 Dreamliner в Еверет, Вашингтон, рутинно са вземали части, които са били смятани за неподходящи, от вътрешния склад за скрап, и са ги връщали обратно на фабричните поточни линии.

В първото си телевизионно интервю Мърл Майърс, 30-годишен ветеран от Boeing, описа пред CNN това, което според него е сложна практика извън правилата, която мениджърите на Boeing във фабриката в Еверет са използвали, за да спазят производствените срокове, включително вземане на повредени и неподходящи части от депа за скрап, складове и товарни докове на компанията.

Поредица от информатори повдигнаха обвинения за пропуски във фабриката на Boeing, включително официална федерална жалба от настоящ служител, че Boeing е скрил потенциално дефектни части от инспекторите на Федералната авиационна администрация и че някои от тези части вероятно са се озовали в самолети.

Всичко това идва в резултат на поредица от проблеми с обществената безопасност, които разтърсиха компанията.

Твърденията на Майърс, че пропуските, на които е бил свидетел, са били умишлени, организирани усилия, предназначени да осуетят процесите за контрол на качеството в опит да бъдат в крак с взискателните производствени графици.

Започвайки работа в началото на 2000-те, Майерс казва, че за повече от десетилетие той изчислява, че около 50 000 части са "избягали" от контрола на качеството и са били използвани за изграждане на самолети. Тези части включват всичко - от малки елементи като винтове до по-сложни възли като клапи на крилата. Един Boeing 787 Dreamliner, например, има приблизително 2,3 милиона части.

Повечето от частите, предназначени за бракуване, често са боядисани в червено, за да означават, че са неподходящи за поточни линии, каза Майърс. И все пак в някои случаи това не е попречило да бъдат поставени в самолети, които се сглобяват.

"Това е огромен проблем", каза Майърс пред CNN. "Основно изискване на една система за качество е да се държат отделно лошите и добрите части."

Самолетите са високоспецифични машини с много по-строги стандарти за безопасност от влаковете и колите. Техните части, материали и производствени процеси са строго регулирани.

Майърс, чиято работа е била да открива проблеми с качеството в Boeing, казва, че е бил принуден да напусне миналата година и че му е даден пакет за обезщетение, който не може да обсъди поради споразумение за поверителност, което е подписал с Boeing.

Въз основа на разговорите, които Майърс е провел с настоящите работници на Boeing във времето, откакто е напуснал компанията, той вярва, че докато служителите вече не изваждат части от депата за скрап, практиката на използване на други неодобрени части в поточните линии продължава.

Имейлите на компанията отпреди години показват, че Майърс многократно е сигнализирал за проблема на екипа за корпоративни разследвания на Boeing, посочвайки това, което според него са груби нарушения на правилата за безопасност. Но следователите рутинно не успяват да наложат тези правила, твърди той, дори игнорирайки "наблюденията на очевидци и извършената упорита работа, за да се гарантира безопасността на бъдещите пътници и екипаж", пише той във вътрешен имейл от 2022 г., предоставен на CNN.

Майърс също така е описал опасенията си относно проблемите с качеството на Boeing пред федерални следователи, комисия в Сената и New York Times.

В изявление за CNN Boeing не оспори твърденията на Майърс. Компанията заяви, че разследва „всички твърдения за неправилно поведение, като неоторизирано движение на части или неправилно боравене с документи“ и прави подобрения, когато е необходимо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase