Готов ли е промишлено развитият свят да осигури сериозна финансова подкрепа на развиващите се страни, за да намалят парниковите си емисии.

От това зависи дали ще се провали или ще е успее срещата на върха на ООН в Копенхаген, която ще е свързана с климатичните промени.

Статията, която описва тези въпроси е озаглавена “Вратата още е отворена за успех в Копенхаген” и е отпечана във в. "Индипендънт".

Според ООН ще бъдат необходими 150 милиарда долара годишно за развиващите се страни до 2020 година, за да бъдат убедени страни като Китай, Индия и Бразилия да се обвържат със споразумение за намаляване на собствените им въглеродни емисии през този век, пише още в публикацията.

Според изданието, неспособността на страните от ЕС да посочат конкретна цифра за приноса си към тези 150 милиарда долара е пропусната възможност.

Определянето на твърда цифра би направило по-лесно за другите богати държави като САЩ и Япония да дадат собствените си обещания през следващите дни преди срещата в Копенхаген.

Само точно определена сума би дала ясно послание до развиващите се страни, че богатите държави са сериозни в намерението си да споделят финансовото бреме на борбата с климатичните промени.

"Индипендънт" припомня, че в основата на съпротивата срещу по-конкретно предложение беше група от девет от най-бедните страни в ЕС, повечето от които имат значителна тежка промишленост, наследена от съветско време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase