Снимка: БГНЕС
fallback

Аржентинският Върховен съд декриминализира притежанието на малки количества марихуана за лична употреба, предаде АФП.

Решението ограничава суровите закони, приети в провинциите на страната, чиито наказания бяха обявени за противоконституционни.

Решението защитава "личния живот на възрастните, които са отговорни за собственото си поведение", се казва в изявлението на съда.

Според съдиите Конституцията защитава "личните действия на индивидите, които по никакъв начин не нарушават реда, обществения морал или вредят на трета страна; които отговарят пред Бог, свободни от властта на съда".

Съдът взе решението си по повод на процеса и осъждането на петима младежи, арестувани по време на полицейска акция през 2006 г.

Полицията беше намерила между 1 и 3 цигари с марихуана у всеки от тях. Съдът обаче предупреждава, че решението "не може да се смята за позволение да се консумира без ограничение".

Решението беше взето само 4 дни след като Мексико разреши притежанието на малки количества наркотици като хероин, марихуана и кокаин с аргумента, че ограничените количества е по-добре да се използват в борбата срещу организираната престъпност.

Мексиканците могат да притежават до 5 грама марихуана, 500 милиграма кокаин, 2 грама опиум или 50 милиграма кокаин без страх от преследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

Браво

преди 14 години

Браво на тях трябва да вземем пример възможно най скоро защото така или инече в близкото бъдеще в целия свят ще се разреши марихуаната ! По добре да сме от първите от колкото от последните !

148

тото

преди 14 години

а аз най се кефя да пуша хашиш,трева,джоинт и както там му се вика,важно е кат сецнеш и да запецнеш.хахаха

147

Анонимен

преди 14 години

По добре да се изкарат младите от затворите и да се вкарат тез дето окрадоха България и Народа!

fallback