Снимка: БГНЕС
fallback

Либиецът Абделбасет Али Мохамед Ал-Меграхи, обвинен за взривяването на "Боинг" 747 на американската компания Пан Ам над шотландското градче Локърби, е освободен, съобщи официален източник, цитиран от АФП.

Той ще пристигне в Триполи до няколко часа.

Шотландският министър на правосъдието Кени МакАскил съобщи от своя страна, че е взел решение за освобождаването на Меграхи по хуманитарни причини (либиецът има рак на простата - бел. ред.).

"Сега Меграхи очаква присъда, наложена от по-висша власт", заяви на пресконференция шотландският правосъден министър.

"Това е окончателно и необратимо, той ще умре", допълни министърът.

По-рано днес официални представители на военното летище близо до Триполи съобщиха, че тече подготовка за пристигането на Мехраги, като местните медии информираха, че самолет с либийски журналисти е отпътувал за Шотландия.

Би Би Си допълва, че Меграхи ще отпътува за либийската столица Триполи от Глазгоу, Шотландия този следобед.

Меграхи е бивш агент на либийското разузнаване.

Oще по темата

Той беше осъден през 2001 г. за планирането на бомбения атентат срещу самолета на авиокомпания Пан Ам над шотландското селище Локърби през 1988 г., при който загинаха 259 души в самолета и 11 на земята.
Той излежаваше доживотна присъда в шотландски затвор.

Либия обаче поиска Меграхи, който страда от рак на простатата в напреднала фаза, да бъде освободен и да му бъде позволено да се върне у дома, за да види семейството си преди да умре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Добромир

преди 14 години

Задръж твоя златен прах! Апачът знае къде има злато в големи количества, но не казва никому и го презира. Великият Дух е създал човека не за да бъде богат, а за да бъде добър. Нека отсега нататък те дари с толкова щастие, колкото страдания си понесла досега!Той се метна на коня си и го подкара.Говорящата Кожа..................Карл Май 1895

33

Добромир

преди 14 години

Правителствата нарочно не издават разрешения за много работи и принуждават хората да ги правят нелегално след което ги съдят за да им отнемат всичко каквото са придобили и изкарали! Един беше казал че правителството ни е направило вече криминални престъпници без самите ние да го знаем! Това Е!Пенсийте у нас ще стигат само ако хората ги получават на седмица а не на месец но 3-те други седмици са за другарите и господата!

32

Добромир

преди 14 години

Евреин и Грък отишли на почивка във България! Хотелите били претъпкани и се наложило двамата да са във една стая! Вечерта Гръка отишал и се изскъпал и си миел зъбите а евреина го гледал и го попитал: Ти какво?... За всеки случай казал гръка! След това Евреина отишъл и си омил само оная работа отпред и казал: И аз за всеки случай! На сутринта се прибира евреина и право във банята като почнал да се мие отзад! Ти какво попитал гръка? ....Ами случки всякакви отвърнал евреина!....................

fallback