Скопие. Снимка: Dnes.bg
fallback

 

Въпреки изключително тревожната външнополитическа ситуация, в която се намира Македония заради спора с Гърция, властите в Скопие допуснаха нов скандал, подлагащ на изпитание добрите съседски отношения с България.

В началото на седмицата няколко македонски медии най-после обърнаха внимание на скандалния казус с младата майка Спаска Митрова, която е в скопския затвор Идризово.

А1, една от най-гледаните телевизии в западната ни съседка, представи изчерпателно позицията на председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов:

"България да не премахва визите за македонците и да наложи вето за членството на страната в НАТО и ЕС, тъй като Македония продължава да води антибългарска кампания".

За разлика от А1, която посвети балансиран репортаж на казуса, друга популярна телевизия – Канал 5, изобщо не спомена конкретния повод за реакцията на Каракачанов. Името на Митрова изобщо не фигурираше в материала.

Репортерът на Канал 5 разказа как шефът на ВМРО зове да не се премахват визите за македонските граждани, но нито дума за драмата на 23-годишната майка.

За сметка на това – интервю със Стойко Стойков от ОМО “Илинден – ПИРИН”  за българските "провокации“ и "изнудванията" от страна на София към Скопие.

Казусът накратко

23-годишната Спаска Митрова от Гевгелия има и българско гражданство. Тя е член на Сдружението на българите в Македония "Радко".

По информация на Сдружението на 29 юли в 20.30 часа македонската полиция е отишла в дома й.

Час по-късно 23-годишната майка и дъщеря й (още кърмаче) са отведени в полицейското управление в Гевгелия, а на следващия ден Митрова е закарана в скопския затвор Идризово.

От "Радко" твърдят, че младата жена е "осъдена на затвор, огромна, непосилна за нея парична глоба и отнемане на дъщеричката й в полза на съпруга й сърбин, с когото са в развод", само защото е българка и член на сдружението.

Всичко това, разбира се, е замаскирано в рамките на "справедлив" съдебен процес, категорични са от Сдружението на българите в Македония.

По информация на "Радко" в полицейското управление в Гевгелия Митрова е била дърпана за косата и притискана за врата от две служителки на местните социални служби, за да даде дъщеря си. Полицай с мустаци на име Трайче подтиквал двете социални работнички към насилствените действия, а в стаята присъствали около 18 служители на реда.

Убедени сме, че всичко това е дело на структури, инсталирани от бившите тайни служби, само защото ясно, гласно, гордо и явно декларираме нашата принадлежност към българския народ в Република Македония - твърди майката на 23-годишната Спаска.

Защо Спаска е осъдена на 3 месеца затвор?

Младата жена е съдена по обвинение, че не осигурява легло и условия на бащата да вижда детето в собственото й жилище.

Спаска Митрова не е уведомена по надлежния ред за течащия срещу нея съдебен наказателен процес. Тя не е редовно призована за съдебните заседания, което е съществено процесуално нарушение, нарушаващо човешките и права, и по-конкретно правото и на защита. Нито на първа, нито на втора съдебна инстанция е взето под внимание обстоятелството, че тя се грижи за болното си дете. Не е взето под внимание обстоятелството, че заради българското си самосъзнание е подлагана от съпруга си на системен психически и физически тормоз, за което тя неколкократно е подавала жалби в РПУ – Гевгелия – коментира председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

600

Българин

преди 14 години

Македонците са най-гадното племе, което съществува. Бият тъпана за сватба, а всъщност трябва да бие камбаната за умряло. Не знам на какво мнение са останалите, но аз съм щастлив, че са си македонци, а не българи.ПОЗОРНА НАЦИЯ!НЕКА СИ СТОЯТ В МАКЕДОНИЯ! БЪЛГАРИ хахахахахахаха

599

http://ipotpal.futur

преди 14 години

nemam dymi

598

PRASKOFF

преди 14 години

LOSHOTO E CHE NE E SAMO TOZI SLUCHAI S TAZI ZHENA! TEHNITE MITNICHARI I POLITSIA NON STOP TORMOZIAT BG TURISTI V MAKEDONIA! GRUBA GRESHKA BESHENA SDS CHE GI PRIZNA CHE I TANKOVE IM DADOHME AKO GI NAPADNAT SARBITE!A TAZI BALGARKA IMA LI MOZAK DA SE OZHENI ZA SARBIN??? MOSKVA NAVIVA SARBITE KAKTO VINAGI DA PRAVIAT PROBLEMI CHREZ MAKEDONIA NA BULGARIA!MAKEDONTSITE SA MNOGO AMA MNOGO GADNI HORA MNOGO! MRAZIA GI SHTOM TAKA SE OTNASIAT S NAS! NO ALBANTSITE SHTE IM GO ZABIAT MNOGO ZDRAVO! ISKAM!!!

fallback