Скорошно проучване в Германия показа, че расизмът и антисемитизмът у младите германци са нараснали драстично. При това не  става въпрос само за симпатизиране, а за присъединяването на младежите към крайно десни групировки, съобщава РФИ.

Един от всеки трима младежи смята, че в страната му има прекалено много чужденци.

Евреи, турци, хора, дошли от бившия Съветски съюз, цветнокожи – това е типът съседи, които младите германци биха искали да виждат възможно най-рядко.

Един от всеки седем младежи пък не се свени открито да признае, че е расист. Освен това 5% от момчетата и 2.5% от момичетата признават, че са членове на крайнодесни организации и движения.

Екстремно настроените младежи са много повече в южната и източна част на страната. Освен това колкото по-ниско е образованието им, толкова расизмът е по-голям.

Резултатите от проучване идват само дни след стрелбата в училище във Виненден , при която 17-годишният Тим Кречмер уби 15 души. Трагичният инцидент възроди дебата за влиянието на видеоигрите.

Министърът на вътрешните работи, който официално представи резултатите от проучването, заедно с експертите, които са го изготвили, заяви, че е особено притеснен от близостта на младежите с крайнодясната идеология.

Колкото до лидерите на турско-германската общност – те изразиха умерено учудване, споменавайки, че резултатите съвсем не са нещо ново и неизвестно за тях.

Те призоваха за вземането на спешни мерки, без обаче да уточняват какви. Лидерите на еврейската общност също обявиха, че са разтърсени от резултатите от това проучване, в което доста се говори и за антисемитизъм. Те обаче не искат краткосрочни мерки.

Синдикатите на германските ученици призоваха към по-активна борба срещу расизма, особено в училищата, където учат деца в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase