Снимка: БГНЕС
fallback

Израел прекрати бомбардировките над Газа за три часа поради хуманитарни причини“, съобщи пред АФП военен говорител.

"Мога да потвърдя, че офанзивните действия са прекратени в този момент, за да бъде улеснено транспортирането на хуманитарната помощ, за да може населението да се презапаси и да се улесни работата на неправителствените организации“, съобщи говорителят Питър Лернер.

По-рано днес говорител на армията съобщи, че всеки ден бомбардировките над Газа ще бъдат прекратявани от 11 до 16 ч. по Гринуич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Hehe

преди 15 години

Може ли някой да ми припомни за нещо по-значително направено, измислено или сътворено от араби и други там подобни на тях народи през последните 500г. Всичко е замръзнало на ХV век. Всичко построено в тяхните земи, също завладяни с войни и довели до изчезването (физическо) на цели народи е от европейски, американски, японски и руски архитекти и инженери. Всичко което съм чувал в новините през последните 40г. и свързано с арабите (и исляма) е взривове, разрушения, смърт и нито ведвъж за нещо съзидателно. Ако не съм прав нека някой да ме поправи.

4

cv

преди 15 години

ПЕТРОЛА НЕ ЩЕ ДИПЛОМАЦИЯ, А ЧОВЕШКА КРЪВ...Иран е главния виновник за страданията, които днес си причиняват евреи и араби..., защото финансират не училища и болници в Газа..., а ВЪОРЪЖАВАТ ХАМАС...УЧИЛИЩАТА ПРОИЗВЕЖДАТ ХОРА..., А ОРЪЖИЯТА - ТРУПОВЕ !!!Истината е, че и при двата народа, както и при всички останали по света, има привърженици на КРЪВОПРОЛИТИЯТА... И НА МИРНОТО СЪЖИТЕЛСТВО...Съвременните технически и финансови средства И НА ДВЕТЕ СТРАНИ, са напълно достатъчни, за да се спре въоръженото насилие, но... САМО, АКО УПРАВЛЯВЯЩИТЕ от двете МАНИПУЛИРАЩИ СИТУАЦИЯТА страни - САЩ и ИРАН, го ИСКАТ..., а те не го искат..., за да се ПОКАЧИ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА(и успяха), от което печелят големите прекупвачи на петрол - семейство Буш и Иранските ходжи...!!! ИСЛЯМА И ЮДЕИЗМА НЯМАТ НИЩО ОБЩО...Защото в случая, използвайки интересите на "големите " братя, УПРАВНИЦИТЕ НА ИЗРАЕЛ И ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ХАМАЗ, ГРАБЯТ И УБИВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ, НО... ЗА УДОБСТВО ГО ПРАВЯТ С "ПРОТИВНИКОВИТЕ" РЪЦЕ!!!Принципа е ***... ИЗПОЛЗВАЙ ДУМИТЕ НА ОМРАЗАТА, ако не ти отговарат, използвай ДЕЙСТВИЕТО НА ОМРАЗАТА... - ракети, авиационни бомби, самоубийствени атентати или строителство на джамии там където няма мюсулмани - все едно е ..., ЧАЛЪМА Е ДА СЕ ПРЕДИЗВИКА НЕПРЕМЕРЕН ОТГОВОР..., ДА СПЕЧЕЛИШ ОТ КРЪВТА НА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ(дори жени и деца...) и едновременно с това, да изглеждаш... НЕЧИЯ ЖЕРТВА!!!В момента ВЕЧЕ е ясно, че жителите на Газа са заложници и жертви на Хамаз..., който копира напълно стила на Хитлер и партията му в Германия... Властта се взема с "избори", после се избиват политическите противници(фатах), следват ги несъгласните... и накрая цялата страна става ЖЕРТВА НА УПРАВЛЯВЯЩИТЕ Я !!! (навремето бяха националсоцалистите, днес е Хамас)..., дотук нищо ново...Неадавна когато Русия със сила, но абсолютно ефективно..., спря избиването на мирния Северно Осетинския мюсулмански народ(след около 1400 жертви, за които мюсулманите правителства по света и днес мълчат...) Български политици ревнаха като ЙЕРИХОНСКИ ТРЪБИ..., че отговора бил НЕСЪРАЗМЕРЕН... А КЪДЕ СА СЕГА???Къде е "великия" политик Соломон Паси - кандидата за Председател на НАТО..., сега има изключетелната възможност да излезе с ЛИЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА, в която да осъди МНОГОГОДИШНИТЕ КЪРВАВИ НАСИЛИЯ ПО СВЕТИТЕ ЗЕМИ..., КАТО ПОСОЧИ ТЕХНИТЕ ВДЪХНОВИТЕЛИ - ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ПРОЛИВАЩАТА СЕ ЧОВЕШКА КРЪВ...ИЗГЛЕЖДА ЧАКА ДА СТАНЕ "ШЕФ" НА НАТО, ПЪК ТОГАВА..., ЩЕ ВЪВЕДЕ "ИСТИНСКИ"... "НОВ РЕД" - С ЖЕЛЯЗО И ОГЪН!!!

3

Hehe

преди 15 години

Доклад идващ от Газа показва, че от ден на ден, Хамас губи институциите на властта. Други сведения описват как терористите крадат хуманитарни помощи и ги продават на гражданите. Заедно с враждебното отношение към Израел, расте и това към ХамасС всеки изминал ден в Ивицата Газа, Хамас изглежда става все по-малко политическа управляваща партия. Движението напълно изостави управлението и се занимава изключително с трудна борба, за сметка на жителите.Сведения от Газа свидетелстват за тежка хуманитарната ситуация, отчасти поради самите членове на Хамас. Преценката е ,че организацията е взела контрола върху всички ресурси - включително хуманитарна помощ влизаща през пропускателните пунктове, и идваща от Израел и международни организации.Хамас взима за себе си част от почти всяка помощ, дори брашно и лекарства. Другата част от помощта, която е безплатна за цивилното население, се продава от Хамас на цивилните граждани, за да се увеличи касата на организацията.Един инцидент, възникнал миналата нощ: Хамас е открил огън по конвой от камиони с помощ в Ивицата Газа. Подобни случаи са регистрирани през последните няколко дни и в бензиностанции.Това са само няколко примера за причиняваните щети на жителите от Хамас. Има и по-тежки случаи на жестокост: палестински въоръжени групировки използват цивилни като човешки щит, така някои жители са се превърнали в истински мишени. Така например, местни лица, желаещи да напуснат домовете си заради войната в Северна Газа са били принудени да се завърнат в домовете си, след като са били заплашени с оръжие от Хамас. Той вероятно иска да използва населението, за да увеличи броя на цивилните жертви и така да усили международния натиск върху Израел.В други случаи, палестинците се оплакват, че членовете на Хамас всъщност "дърпат децата за ушите" от място на място, поради опасение, че без тях ще бъдат уязвими. Други се крият в жилищни сгради. Според други сведения, много терористи отвличат линейки на ООН.Понякога въоръжени мъже, държат за заложници жители, за да служат като човешка преграда между тях и силите на армията. Хамас също стрелял в краката на активисти на Фатах, след като те възнамерявали да проведат протестни действия срещу Хамас.Следователно, може да се предположи, че Хамас усилва атмосферата на криза в Газа, поради предположението,че атмосферата на хуманитарна катастрофа в ивицата Газа ще създаде международна инициатива за примирие. Въпреки това, става ясно, че жителите на Газа страдат от общия хаос и че те са жертва на двете страни - на армията и на Хамас.Сведенията сочат за ужасно бедствие в Газа: от липса на вода, брашно и електричество до пълна липса на управление. През последните няколко дни са публикувани сведения, в които се говори за многобройни спирания на тока, така че жителите не могат да ползват нито радио, нито телевизия. В тази ситуация единственият източник на електричество са останалите акумулатори на автомобили и те се използват

fallback