Дълбоко сме убедени, че името Република Северна Македония е най-достойното, най-доброто и най-точното от всички предложения, които чухме досега.

Това е позицията на политическа фондация „Любчо Георгиевски“, изпратена до Dnes.bg.

Неприемането на това име е възможност всички имена, които чухме досега, повторно да бъдат сложени на масата за преговори. Държавните органи на Република Македония трябва да приемат името Република Северна Македония като завършено и като решена част от проблема, категорични са от фондацията на бившия министър-председател на Македония.

Преговорите трябва да продължат и най-голям акцент в тях да бъде прецизирането на името „македонска нация“ и „македонски език“. Още веднъж искаме да призовем президента на държавата и министър-председателя да надминат своя личен инат и да намерят сили заедно да стигнат до решението, посочват от политическата фондация „Любчо Георгиевски“.

Съобщението на фондацията е подписано лично от Любчо Георгиевски.

Dnes.bg припомня, че посредникът на ООН в спора за името между Македония и Гърция Матю Нимиц излезе с ново предложение: името на югозападната ни съседка да бъде Република Северна Македония.

Това название ще се използва само в международните организации, като се препоръчва и употребата му в двустранните отношения между Атина и Скопие, а конституционното име „Република Македония“ не се променя, твърди гръцкият всекидневник „Вима“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase