Техническа неизправност е вероятната причина за  катастрофата на руския пътнически самолет, който се разби вчера в град Перм, според разследването.

Националната комисия по транспорта в САЩ ще изпрати свои експерти, които да помогнат при откриването на причините, довели до катастрофата. Това било стандартна практика, когато катастрофиралата машина е американско производство.

Междувременно стана ясно, че при трагедията е загинал генерал-полковник Генадий Трошев, съветник на президента на Русия. Сред останките от самолета са открити негови документи.

Съветникът е бил на почивка в Пятигорск и е бил поканен да присъства на международен турнир по самбо.

Президентът на Федерацията по самбо Александър Трофимов също е бил сред пътниците.

Днес стана ясно, че при катастрофата на  "Боинг 737" е загинало и 11-месечно бебе, което не е било в списъка на пасажерите, тъй като е пътувало в ръцете на майка си.

Трима възрастни и две деца са се спасили от трагедията, тъй като са закъснели за полета. Те са продължили пътуването си с влак.

Както dnes.bg съобщи вчера, пътнически самолет се разби близо до руския град Перм, убивайки всичките 88 души на борда.

Машината - "Боинг 737", е собственост на "Аерофлот-Север", регионален клон на руската компания "Аерофлот", и е изпълнявала полет от Москва. 

Авиационните експерти и спецслужбите сега се опитват да изяснят причините за катастрофата.

В същото време диспечерът, който е разговарял с екипажа на самолета, твърди, че летците са се държали неадекватно.

Вестник “Взгляд” цитира един от сътрудниците на диспечерската служба, който е координирал кацането на самолета.

“Казах му: ”По моите данни вие набирате височина. Потвърдете, че височината ви е 900 м”. Отговорът е бил: “Да, потвърждаме, но започваме да се снижаваме”.

В същото време е отчетено, че самолетът продължавал да се издига до 1200 м.

Това е много голяма височина и самолетът беше близо до летището. Да се приземи от такава височина, е невъзможно, затова му казах да поиска второ разрешение за кацане.

Екипажът прие указанието, но не го изпълни. Казах им за завият надясно, а те завиха наляво. Попитах ги: “Всичко наред ли е?” Отговориха: “Да, потвърждавам”.

Тогава прехвърлих връзката на друг диспечер, с който екипажът така и не се свърза.

Височината на самолета започна да пада рязко и когато беше на около 600 м, се чу вик: “А!” Аз извиках: “Запазете тази височина”, и след това чухме взрива.
Разбрах, че самолетът се е разбил, и обявих тревога”.

По предварителни данни падането на  “Боинг 737“ е причинено от технически неизправности и запалване на десния двигател. Според министъра на транспорта на Русия няма информация за това, че машината се е взривила във въздуха. Специалните служби съобщават, че не са открити признаци за терористичен акт.

Разшифрирането на данните от черната кутия на самолета ще отнеме седмици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase