Премиерът на Република Сръбска Милорад Додик не изключи вероятността сръбската етническа общност да се отцепи от Босна и Херцеговина, ако при новите конституционни промени се напряват опити за премахването на Републиката.

В интервю за сръбския вестник "Курир" Додик казва, че при подобно развитие на нещата няма да се прилага модела на процеса на признаването след отцепването, а ще се организира референдум за статута на Република Сръбска, ако нейното съществуване бъде поставено под въпрос.

“Ние спазваме Дейтънското мирно споразумение и първо трябва да разберем дали нашите партньори в Сараево приемат факта, че Република Сръбска е съставна и равноправна част от Босна и Херцеговина. Ако отговорът бъде отрицателен ние обмисляме друг вид договори”, поясни Додик.

Според Милорад Додик задържането на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич няма да има влияние върху политическите процеси в републиката и преговорите за конституционните промени.

"Хората в Република Сръбска смятат, че Международният трибунал за военни престъпления в Хага загуби своята легитимност след освобождаването на Насер Орич и Рамуш Харадинай. Аз лично споделям това мнение, че доверието в този Трибунал е сериозно разлюляно", казва още Додик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase