Снимка: БГНЕС
fallback

Земетресение с магнитуд 7.5-7.7 бала по скалата на Рихтер в района на Истанбул, което може да се случи до 2030 година, вероятно ще отнеме живота на 70 до 90 хиляди души.

Това сочат резултатите от изследванията, поръчани от кметството на 12-милионния турски мегаполис и проведени от Японската агенция за международно сътрудничество.

В документа се прогнозира, че в резултат на стихийното бедствие силно ще пострадат още около 135 хиляди жители на Истанбул и над един милион ще останат без покрив.

Загубите от евентуалното земетресение се изчисляват на над 40 милиарда долара.

Изследванията са проведени от четирима японски и десет турски учени на базата на сценариите на четири възможни земетресения с различен магнитуд – 6.9, 7.4, 7.5 и 7.7 степени по скалата на Рихтер.

Турските сеизмолози нееднократно заявяваха пред медиите, че в следващите 30 години в района на Мраморно море, където е разположен Истанбул, вероятността да възникне земетресение от седма степен е около 65%.

На 17 август 1999 година в района на Мраморно море стана едно от най-разрушителните земетресения в Турция, което отне живота на 18 хиляди души.

Трусът беше с магнитуд 7.4 бала и срина индустриалния център на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

преди 15 години

да познаеш, това са догадки. отначало казаха 10 дни преди или след затъмнението. като не хване дикиш и айде на предна дата. бабини деветини. то се знае, че някога ще стане, само господ си знае. същото важи и за нас.

84

преди 15 години

на 20 септември в Истанбул ще има катастрофално земетресение и 30-40 хиляди загинали

83

преди 15 години

"Ураганни ветрове покосиха европа, има жертви" и хората са христяни. хайде сега, радвайте се, тикви брулени! божие наказание било. брей че носорози сме били!

fallback