Подобна ще е стаята на Радован Караджич в Хага. Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич вече се намира в затвор на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага, съобщи АФП.

"Радован Караджич, който бе задържан на 21 юли 2008 г. в Сърбия, бе приет днес в центъра за задържане на Трибунала в Хага”, се казва в комюникето на съда.

Бившият лидер на босненските сърби е обвинен във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид заради избиването на близо 8000 мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 г.

Три автомобила с бронирани стъкла потеглиха от Сърбия в 3,45 часа местно време. Заповедта за екстрадирането на Караджич бе подписана от министъра на правосъдието на Сърбия Снежана Малович.

Специален самолет транспортира обвиняемия до летището в Ротердам, където хеликоптери и бронирани коли са очаквали Караджич.

Адвокатът на Караджич Светозар Вуячич заяви по-рано през нощта, че не знае кога ще бъде екстрадиран неговият клиент.

Обвиняемият бе арестуван на 22 юли под чужда самоличност - Драган Дабич.

В продължение на години Караджич работил в белградска клиника като психолог и лечител.

Арестуването му и изправянето пред Международния съд за бивша Югославия е едно от главните условия за напредъка на Сърбия към членство в Европейския съюз.

Срещу Караджич има две обвинения в геноцид: за 43-месечната обсада на Сараево, отнела живота на 12 000 души, и за организирането на масовото убийство на 8 000 мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, най-варварският акт в Европа след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Vseki

преди 15 години

инормация, понеже тук се говори запращане на американци пред съда: най-великата демокрация съвсем, ама съвсем демократично НЕ ПРИЗНАВА този съд с най-демократичното основание: много нейни военни ще трябва да бъдат съдени за действията си. А те защитавали интересите на САЩ и затова не могат да бъдат съдени.

20

Даола

преди 15 години

Агресията на САЩ в Ирак покрива речниковото понятие геноцид.Агресията на САЩ във Виетнам беше същото. Значи в Ирак САЩ са рецидивисти.Адвокатът на Караджич проучил условията в затвора в Схевенинген - курортното предградие на Хага - нмира се на брега на океана с луксозни хотели и казина - и му казал, че там ще си почина. Така че, добре е Караджич да напише там една мемоарна книга, която ще стане бестселър! Дано не го убият преди края на процеса.

19

зъбатия

преди 15 години

отворени, да хванат онова миризливото, бен ладен ли как беше!

fallback