Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич вече се намира в затвор на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага, съобщи АФП.

"Радован Караджич, който бе задържан на 21 юли 2008 г. в Сърбия, бе приет днес в центъра за задържане на Трибунала в Хага”, се казва в комюникето на съда.

Бившият лидер на босненските сърби е обвинен във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид заради избиването на близо 8000 мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 г.

Три автомобила с бронирани стъкла потеглиха от Сърбия в 3,45 часа местно време. Заповедта за екстрадирането на Караджич бе подписана от министъра на правосъдието на Сърбия Снежана Малович.

Специален самолет транспортира обвиняемия до летището в Ротердам, където хеликоптери и бронирани коли са очаквали Караджич.

Адвокатът на Караджич Светозар Вуячич заяви по-рано през нощта, че не знае кога ще бъде екстрадиран неговият клиент.

Обвиняемият бе арестуван на 22 юли под чужда самоличност - Драган Дабич.

В продължение на години Караджич работил в белградска клиника като психолог и лечител.

Арестуването му и изправянето пред Международния съд за бивша Югославия е едно от главните условия за напредъка на Сърбия към членство в Европейския съюз.

Срещу Караджич има две обвинения в геноцид: за 43-месечната обсада на Сараево, отнела живота на 12 000 души, и за организирането на масовото убийство на 8 000 мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, най-варварският акт в Европа след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase