Данило Вучетич напусна България на 23-ти март. Снимка: Булфото
fallback

Министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич заяви, че ще предложи на правителството да върне посланиците си в страните от ЕС, които признаха Косово.

Йеремич каза, че това решение не се отнася за останалите държави извън Европейския съюз, които признаха независимостта на Косово.

"Европейската интеграция е основен приоритет за сръбското правителство", каза още сръбският външен министър и уточни, че тази седмица започват преговори между ООН и Белград за гражданската мисия в Косово.

По-рано този месец сръбският всекидневник „Данас“ коментира, че причината за дипломатическия ход с връщането на посланиците е свързана с подписаното неотдавна Споразумение за стабилизация и асоцииране на Сърбия с Европейския съюз и желанието на Сърбия да получи колкото е възможно по-бързо статут на страна- кандидат за член в ЕС.

Dnes.bg припомня, че сръбският посланик в София Данило Вучетич напусна България на 23-ти март, няколко дни, след като страната ни призна Косово.

Преди да напусне България, Вучетич връчи на външния министър Ивайло Калфин протестна нота във връзка с признаването на независимостта на Косово от България.

Посланик Вучетич изрази съжаление, че България е решила да признае независимостта на Косово.

Той оцени тази стъпка като тежък удар не само за Сърбия, за двустранните българо-сръбски отношения, но и за региона.

Косово обяви независимост на 17 февруари тази година.

Повечето европейски държави и САЩ признаха независимостта на бившата сръбска провинция, която е населена предимно с етнически албанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

ЖИВКО

преди 15 години

ЕС СИ ЗНАЕ РАБОТАТА И ТАЙНИТЕ ЛИСТОВЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА ! СТРАНИТЕ КАТО ТЕЗИ , КОЙТО БЯХА СПОНСОРИРАНИ ОТ МАФИЯТА И КГБ ЗА ТЕРОРИЗЪМ КЛЯКАТ И КАНДИСВАТ ПРЕД КЛУБА НА БОГАТИТЕ ! РУСИЯ ОСВЕН В БЕЛАРУС НЕ И ОСТАНА ВЛИЯНИЕ В ЕВРОПА , ЗАТОВА ПОТЪРСИ ЮГО ЧАВЕС ОТ ЛАТИНСКА АМЕРИКА ДА СЕ НАГОВАРЯТ КАК ДА СПЕКУЛИРАТ С ГАЗТА И ПЕТРОЛА , НО НЯМА ДА ИМ СЕ ОТВОРИ ПАРАШУТА !

34

перпетомобиле

преди 15 години

Хайдут е тоя който се цупи-не приема истината и си държи на простотията.Хайде надувайсе и се дели.Прав ти път.Но като си тръгваш-нищо че в една култура сме родени-измисли си я твоята.А нас не ни мислете,по пътища сме се пръснали,но щом се срещнем-веднага се надушваме.Красива работа от непознато-не се плаша.Ще се опознаем-то непознатото умение плаши до като в правилна битка не се докаже.Нека лудете се видят,нека видят кой им е бог кой водач,пък тогава нек отново се кукушунят срещу ни.Брат е брат,до като друг образ не покаже.

33

Владо

преди 15 години

32, ти бавноразвиващ ли си? Какви глупости дрънкаш, тва е се 1 аз да изнасиля *** и после да кажа: "ми просто се опитах да я задоволя и да върна усмивката на лицето й!" Главната причина за сегашното ни изоставяне е именно в отделянето ни от "европейското", с това 5 вековно азиатско робство1

fallback