Президентът на САЩ Джордж Буш възнамерява да залови Осама бeн Ладен преди завършване на президентския си мандат, пише днес в. „Таймс“.

Като се позовава на източници от американското и британското разузнаване, а също и от Пентагона, изданието съобщава, че е започнала мащабна операция с участието на спецслужбите на САЩ и на Великобритания.

Задействани са безпилотни самолети MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper с ракети Hellfire, които се използват за нанасяне на прецизни удари по точно определени цели.

Събраните сведения сочели, че бeн Ладен може да се намира в племенния район Баджаур в северозападен Пакистан.

Според източник на „Таймс“ в Пентагона въоръжените сили на САЩ засилват натиска върху позициите на „Ал Кайда“ в Пакистан, за да изтикат бeн Ладен в граничния район с Афганистан, където го чакат американците.

Спецоперацията преминавала при мълчаливото съгласие на пакистанските власти и по-специално на президента Первез Мушараф, който се съгласил САЩ да използват безпилотни самолети за нанасяне на удари по „Ал Кайда“.

През последните седем години САЩ безуспешно се мъчат да пленят терорист номер 1.

Ако Буш може да заяви, че е убил Саддам Хюсейн и заловил Осама бeн Ладен, той може да се оттегли с чувството, че е направил света по-безопасен, пише "Таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase