След като ирландските избиратели отхвърлиха новия европейски договор, на Дъблин се пада да предложи решение на институционалната криза на ЕС. Това заяви португалският президент Анибал Каваку Силва.

Ирландското правителство трябва да предложи решение за преодоляване на тази трудност, решение, което да се приеме от останалите 26 държави членки, каза Каваку Силва за португалската агенция Луза.

Лисабонският договор е много важен за Европа и за нейните граждани, за да бъде сложен в чекмеджето, добави той.

Френският президент Никола Саркози от своя страна смята, че процесът на ратификация на европейския договор трябва да продължи така че инцидентът с отрицателния вот на Ирландия да не се превърне в криза, предаде АФП.

На обща пресконференция с американския президент Джордж Буш, с когото разговаря в Елисейския дворец, Саркози заяви, че ирландското „не“ е „още една трудност“. Това е политическа реалност, ирландският народ се произнесе, трябва да го приемем, изтъкна той.

Ирландското „не“ на договора от Лисабон хвърли Европа в криза, която, докато не бъде разрешена, ще пречи на ново разширяване с изключение може би на Хърватия. Това заяви председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

Докато договорът (от Лисабон) не е в сила, не може да бъде приета никоя страна в ЕС, с изключение може би на Хърватия, заявява Пьотеринг за германския вестник „Билд ам Зонтаг“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase