Мощно земетресение с магнитуд 7,2 бала по Рихтер разлюля северната част на Япония, причинявайки смъртта на трима души. Десетки хора са изчезнали, съобщават световните агенции.

Жертвите са 60-годишен човек, който бил блъснат от камион, докато бягал от сградата, където живеел. 55-годишен рибар пък бил повлечен в океана от свлачище. В болница е починал и 48-годишен мъж, ударен фатално от свличащи се камъни.

Много хора са са погребани живи от свлачища. Седем души за затрупани, след като хотел се срутил заради свлачищна маса в курортния град Кома в провинция Мияги.

Други трима души за затрупани в балнеологичния курорт Курихара. Съобщава се за над 100 ранени.

Четирима души са тежко ранени в близост до летището на североизточнят крайморски град Шендай, след като рейсът, с който пътували се преобърнал заради мощния трус.

Епицентърът на земетресението бе в Ивате, слабонаселен район на около 300 километра северно от столицата Токио. В района бяха регистрирани и над 100 вторични труса.

Заводите на Sony и Fujitsu в региона спряха работа, но засега от двете компании не съобщават за разрушения и жертви сред персонала.

Земетресението в Япония става месец след опустошителния трус от 7.9 по Рихтер в Китай на 12 май, който по последни данни е взел живота на над 80 000 души.

Последното тежко земетресение в Япония бе през октомври 2004 г., когато трус от 6.8 по Рихтер в северната част на страната уби 65 души и рани над 3000.

Най-кошмарният земетръс, който Япония е преживявала бе през 1995 г. в Кобе, когато трус от 7.3 по Рихтер уби над 6 400 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase