Франция е в шок, а защитниците на френския език направо побесняха, след като беше съобщено, че техният представител на тазгодишната Евровизия в Белград ще пее на английски език, пише британският “Дейли телеграф”.

Песента "Divine"/Божествен(а)/ на дългокосия певец Себастиен Телие беше избрана на конкурса, организиран от националната телевизия France 3.

Тъй като обаче стиховете на певеца са почти изцяло на английски език, песента "Divine" предизвика истинска буря в страната, която е много чувствителна на много силното влияние на англоамериканската култура върху нейния език и култура.

Франсоа-Мишел Гоно, депутат от управляващия Съюз за народно движение на президента Никола Саркози, заяви, че е шокиран от избора.

“Нашите граждани не разбират защо Франция се отказва от защитата на своя език пред стотици милиони зрители по цял свят”, каза Гоно и допълни, че  това е “много лошо послание към цялата франкофонска общност”.

Депутатът поиска дори да се намеси френският министър на културата.

“Себастиен Телие пее на английски, на френски, а дори и на италиански език в зависимост от вдъхновението си”, отговори продуцентът на Телие, Марк Тесие дю Кро.

“Тази година половината от изпълнителите на Евровизия ще пеят на английски и не мисля, че изпълнение на френски ще е най-добрият начин да ни разбере цял свят”, каза още той.

Иначе прогнозите за "Divine" са за много по-добри резултати в сравнение с последните години. През 1998 г. Франция остана на последно място, а последната й победа е била в далечната 1977 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase