Посещенията на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурау Барозу и на комисаря по разширяването Оливер Рен в Турция предизвикаха ожесточени дебати в Анкара още преди деня на тяхното пристигане.

В няколко разговора с представители на турски медии Барозу си позволи да критикува опитите на местни магистрати да поставят извън закона управляващата в момента Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Това даде повод на опозиционния вестник „Джумхюриет“ да обвини ЕС, че действа със „заплахи“ и упражнява натиск над органите на турското правосъдие.

Турският конституционен съд вече определи като допустимо искането за забрана на ПСР, която е обвинена в нарушаване светския характер на държавата. Това съобщи зам.-председателят на съда Осман Паксут, цитиран от АФП.

По време на тридневното си посещение в Турция, Барозу и Рен ще се срещнат с премиера Ердоган, президента Абдула Гюл и с представители на парламентарната опозиция. В допълнение председателят на ЕК ще произнесе реч пред турския парламент.

Както Барозу, така и Рен открито се изказаха против забраната на ПСР, обвинена от турския главен прокурор Абдурахман Ялчънкая, че планира изграждането на ислямска държава.

Барозу заяви, че от европейска гледна точка подобни действия са „ненормални“. Според председателя на ЕК, лаицизмът (светският характер на държавата) „не е религия“, като по този начин разкритикува турските кемалисти, които позовавайки се на доктрината на основателя на модерна Турция, Кемал Ататюрк, обвиняват Ердоган и неговата партия в ислямизъм.

Барозу подчерта, че е негово задължение да предупреди „страната-кандидат“ Турция.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана също заяви от Брюксел, че една забрана на ПСР ще има „тежки последици“ за турската кандидатура за членство в ЕС.

Малко преди началото на официалното посещение на Барозу и Оли Рен в Турция, правителството на Ердоган внесе в парламента законопроект за промяна на параграф 301 от Наказателния кодекс на страната, който предвижда затвор за всяко лице, което си позволява да клевети и хули Турция и турцизма.

Подобна промяна ще даде възможност на редица турски общественици, политици и правозащитни организации да избегнат наказателно производство, в случай че се изкажат критично по кюрдската или арменската проблематика.

От ЕС отдавна настояват за тази законова промяна, но се сблъскват с опозицията на турските националисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase