Вук Йеремич. Снимка: b92.net
fallback

Страните, които признаят независимостта на Косово, няма да могат да разчитат на добри отношения със Сърбия. Това заяви сръбският министър на външните работи Вук Йеремич след съобщението, че България, Унгария и Хърватия признават Косово.

„Всяка страна, която действа в тази насока, не може да разчита на добри отношения с нас. Всяка страна, която признае незаконната държава Косово, нарушава международното право“, каза Йеремич в Атина след среща с гръцката министърка на външните работи Дора Бакоани.

"Настоявам пред държавите, особено тези в балканския регион, да не правят тази стъпка (признаването на Косово): не нарушавайте нашата териториална цялост и нашия суверенитет", призова сръбският министър на външните работи.

"Сърбия ще се бори със всички юридически, политически и дипломатически средства, за да няма признаване на Косово и ще се опита да намери компромис за бъдещия статут на областта под егидата на ООН е с помощта на нашите приятели от Европейския съюз. Такъв компромис не е невъзможен", изтъкна Йеремич.

България, Унгария и Хърватия обявиха, че ще признаят независимостта на Косово в обща декларация, огласена едновременно в трите столици. Съобщението бе направено в атмосфера на растяща тревога за положението в района след насилието, избухнало в понеделник в Косовска Митровица.

Сърбия вече отзова посланиците си в 29 страни, които са признали досега Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Българин

преди 16 години

Та досега има ли е добросъседство?

75

един от народа

преди 16 години

Как може тая майка България да роди такива промити мозъци? Как може такова късогледство и такава неориентираност. С това признаване застрашаваме нашата сигурност бе мозъци. Какво ще стане утре като се вдигнат Родопите. Какво ще правим тогава? И тогава ли ще приемем така лесно независимостта на тази област????? Престанете да мислите винаги като европейци, защото идвате от Балканите, вие сте Българи. Набийте си го в *** кратуни. Балканите не са "Европа" и никога няма да бъдат. Тук са преплетени толкова етноси и религи. Нито Германия, нито Америка, нито Франция имат таива проблеми като нашите, а и ако са имали са ги разрешавали много сурово(Корсика). Защо трябва да застъпваме тяхната политика???? каква облага имаме ние от това??? НИКАКВА!!! Сърбите са срещу нас, Румънците ги подкрепят, Гърция и Македония няма да признаят Косово, Турция от десетилетия се чуди как да вземе територия от нас( и не директно го прави). И кой сега е изолирания? Ние или Сърбите? Историята е показала, че в балканските проблеми намесили се европеец се лее кръв при нас и е по-добре да си държим добри дипломатически отношения със съседите ако нямаме други национални интереси, а в момента ние нямаме никакви интереси с незивисимо КОсово.

74

Мики

преди 16 години

Сърбия вече са на защитна реакция, като плашат съседите си, защото вече нямат друг избор просто. Не само на нас, но и на тях няма да им е изгодно да сринат взаимоотношенията си с БГ, просто мислят, че ще ни сплашат. Да признавам, че не е редно да се случва това от гледна точка на това, че ще възникнат множество реакции и множество последователни събития след този прецедент в много други държави, които до момента си бяха спокойни и нямаха проблеми. Нормално е това да се случи политиката както всичко и всички международни и личностни взаимоотношения еволюира в една посока и се развива в друга и т.н. нормално е да се породят дразнения и различни мнения по въпроса. Може би сега ще стане напечено в много други страни, то дори вече забелязва този ефект. Човечеството от демографска гледна точка нарастна значително през последното десетилетие и е нормално да се изострят хората едни срещу други и едни да искат едно други друго това е от край време! Просто в момента ние се заблуждаваме, че нашето правителство не постъпва правилно от гледна точка на Страна членка на ЕС ние взехме правилно решение, съжалявам ги Сърбите и на мен ще ми е гадно да ходя в Родопите с международния си паспорт, но това е политика това са взаимоотношение не може да се загърби този факт и не можем да загърбим история и подобаващия край на 9 годишната Епопея Косово...

fallback