Снимка: swissinfo.org
fallback

В четвъртък вечерта е започнала сухопътната офанзива на турската армия в Северен Ирак.

Подразделенията на пехотата са подкрепени от изтребители на турските ВВС, чиято основна задача е откриването и унищожаването на кюрдските партизани.

Турската телевизия NTV съобщава, без да назовава своите източници, че 10 000 войници са на 10 километра в иракска територия.

От турския генерален щаб излязоха с декларация на техния уеб сайт, в която се заявява: „Турските въоръжени сили, които отдават голямо значение на териториалната цялост и стабилността на Ирак, ще се завърнат в Турция във възможно най-кратък срок, след като са постигнали своите задачи“.

Нападението е започнало в 19 ч. местно време в четвъртък. От Белия дом вече изразиха своята голяма загриженост.

Американският заместник-държавен секретар Матю Бриза заяви пред репортери в Брюксел, че това не е „най-добрата възможна новина“.

„Сухопътната операция е едно качествено ново ниво (на конфликта)“, каза още американският дипломат.

В миналото ЕС и САЩ изразяваха многократно своята загриженост, че голяма операция на турската армия в Ирак ще дестабилизира целия регион.

Иракското ръководство в лицето на външния министър на страната Хошияр Зебари в началото показа, че не е информирано за ставащото в северната част на страната, но в четвъртък вечерта премиерът на Ирак Нури ал-Малики се е свързал по телефона със своя турски колега Ердоган с молба турците да уважават иракските граници.

Турският президент Абдулах Гюл пък е поканил иракския си колега Джалал Талабани в Анкара за да го информира за провеждащата се в този момент сухопътна операция на турската армия в Северен Ирак, съобщи Франспрес.

Турция настоява, че международното право й позволява да отвърне на нападенията на Кюрдската работническа партия (ПКК), чиито военни формирования убиха десетки турски военни през последните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

муспи

преди 11 години

Започва записване на български турци за доброволци на источния фронт. Да им помогнем като ги подгоним! И, - България с Кюрдистан имаме общ враг, - на работа!

77

янко

преди 16 години

недей псува турците че ако те чуят още повече ще ти боли

76

Trkoubiec

преди 16 години

Dobria Tur4in - Murtvia Tur4in

fallback