В MI5 се чудят какво да правят с руските шпиони. Снимка: АП
fallback

Правителството на Великобритания може да изгони няколко десетки руски шпиони в момент когато ескалира напрежението в отношенията с президента Владимир Путин.

Това пише днес британският вестник „Мейл он Сънди“.

Според изданието това щял да бъде отговорът на Лондон на затварянето на регионалните поделения на Британския съвет в Санкт Петербург и Екатеринбург и на опитите за сплашване на сътрудници на дипломатическата мисия и на съвета, както и на отказа на президента Путин да предаде главния заподозрян за убийството на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко.

По информация на вестника списъкът с имената на 34 руски шпиони, работещи под прикритието на дипломатическия статут, вече бил подготвен със съдействието на службата за сигурност МИ-5.

Сред тях бил ръководителят на външнополитическия отдел на посолството Александър Стерник и старшият съветник в посолството Андрей Прицепов.

Уайтхол и британското правителство обаче още се колебаели дали повторението на масовото експулсиране от 1971 г., когато премиерът Едуард Хийт изгони 105 съветски шпиони, ще е разумна стъпка.

„Мейл он Сънди“ цитира неназован източник, според когото експулсираните руски агенти ще бъдат заменени с други и на МИ-5 ще се отвори работа, за да ги идентифицира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Kolega

преди 16 години

Nema da kaja koj zapali POJARa...tuj shte da e samo ot tezi geogravski shirini...aman ot kompleksari, sega shte pochnat edni Ruski i USA nukove posred Bruksel, Paris, Viena i Berlin... mani-begaj-mani ;)))Trebe da ima k'vo da se gasi...ej, zatova sa horata s ednoimenna profesia, barem tebvashe da se pokaje, che i voennite ponaznajvat ot ikonomika, za vojan ne si i pomislili mishkite slushateli ama nejse shte im se otvori rabota....za glavnokomadvashtite da ne govorim...shto kumur se videli da se samozapalva... ;)))

13

Striker

преди 16 години

Хахаха, евала Даскалеску! И аз съм на това мнение!

12

Stoyan

преди 16 години

Англия не може да се мери с руснаците по военна сила, но зад тях стои САЩ и вероятно затова са толкова "смели" англичаните.Не мога да не си спомня и в какво са специализирани английските тайни служби - в убийствата на жени - пример - убийството на принцеса Диана в парижкия тунел ! Лошото е че французите се съгласиха да го прикрият....

fallback