Ситуацията на Балканите и обстановката в Косово беше основна тема на днешната среща на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин с американския държавен секретар Кондолиза Райс, съобщиха от МВнР.

Двамата разговаряха във Вашингтон в рамките на втория ден от посещението на министър Калфин в САЩ.

Американският държавен секретар заяви, че САЩ високо оценяват конструктивната роля и позиция на България по косовския въпрос.

Сътрудничеството между САЩ и Европейския съюз е важно по отношение на Косово и Балканите, подчерта на брифинг след срещата министър Калфин.

Той отбеляза, че в момента косовският въпрос е в много важна фаза.

Всички опити за намиране на договорено решение се изчерпаха въпреки усилията на международната общност и затова обсъдихме какво трябва оттук нататък да бъде направено, за да се гарантира стабилността на региона, каза българският външен министър.

Ивайло Калфин отбеляза задълбочения диалог на страната ни със САЩ. Той изрази благодарност за цялостната подкрепа от американското правителство. Освобождаването на българските медици беше само един от важните въпроси, по които работихме заедно, подчерта външният министър.

България увеличи своя контингент в Афганистан, продължен беше и срокът на пребиваване на българския контингент в Ирак, каза Ивайло Калфин и добави, че страната ни ще продължи да бъде лоялен и сериозен член на НАТО и стратегически партньор на САЩ.

Доволна съм, че в лицето на министър Калфин имам добър приятел и колега; високо ценим приятелството и сътрудничеството между САЩ и България, каза на брифинга Кондолиза Райс.

На днешната среща беше обсъден също въпросът за облекчаване на визовия режим с България.

Американският държавен секретар потвърди, че САЩ ще продължи активно да работи по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase