Военните ще се включат в изтребването на гадинките. Снимка: АР
fallback
Властите в Западна Австралия призоваха армията да се включи в борбата за спиране на инвазията от тръстикови жаби, съобщи ВВС.

Отровните земноводни се разпространяват със скоростта на светлината от момента, в който са били пуснати на австралийска земя през 30-те години на миналия век.

Те били пренесени първо от Хавай с цел да унищожат тръстиковите бръмбари, но се оказало, че самите жаби се превръщат в жива напаст. По данни на властите, в тропичните части на континента има към 100 милиона от тези гадинки.

Сега армията е призована в борбата с отровните жаби, докато те напредват все по-навътре в страната. Местните са поискали официално разрешение от централната власт в Канбера военните да участват като първа линия в защитата.

Тръстиковите жаби са огромни, брадавичести създания и имат унищожителен ефект върху дивата природа в тази част на страната. Отровата им е достатъчно силна да убие крокодил, змия или друг вид хищник за няколко минути.

Досега всички опити за спирането на инвазията от жаби се оказаха неуспешни и най-лошото е, че никой няма идея какъв е най-ефективният начин за унищожаването им.

Един от членовете на федералния парламент преди време предложи хората да размазват жабите със стикове за голф или крикет. Организациите за защита на животните пък контрираха, че най-хуманният начин Австралия да се отърве от гадинките, е да ги слага в хладилни камери, докато животните умрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback