По центъра на Лондон се разхожда огромен механичен слон, предаде РИА Новости. Огромното животно, направено от дървени сглобки и сложен механизъм, бавно се движи по алеята Мел пред Бъкингамския дворец, по площада Хорс Гардз и околните улици.

От време на време слонът вдига хобот и разплисква вода към крещящата от удоволствие тълпа зрители. На гърба на животното е построена площадка, където танцуват облечени в индийски стил танцьорки. А зад слона се движи платформа, на която свирят музиканти.

В тези топли и слънчеви дни след необичайната процесия се тълпят хиляди хора.

В четвъртък лондончаните и гостите на столицата бяха потресени от още едно невиждано досега чудо: врязалата се направо в асфалта дървена ракета, обвита с метални пластини. Тя „се приземи“ на площад Ватерло, до паметника на героите от Кримската война и сградата, където, както се смята, се е намирал клуб „Реформ“, откъдето започнали пътешествието си героите от знаменитата книга на Жул Верн „80 дни около света“.

Както стана ясно, и слонът, и ракетата са част от специален уличен фестивал „Слонът султан“, който провежда в Лондон френската театрална компания Royal de Luxe. Последните 30 години тя устройва в различни градове подобни шоу-спектакли с участието на гигантски дървени фигури. Моделът на слона с тегло 42 тона и размер на триетажна къща е в центъра на лондонския фестивал.

Както съобщават организаторите на мероприятието, то ще продължи четири дни и ще включва цяла серия различни развлекателни зрелищни събития за деца и възрастни най-вече по мотиви от известни произведения на френския писател-фантаст Жул Верн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase