„Прекалено добър“ - тези две думи сложиха край на служебната кариера на овчарката Бастър, току-що уволнена от британската полиция, предаде BBC.

Кучето е още съвсем младо – то е на две години, преминало е 14-седмичния курс на обучение и би могло да направи добра кариера в полицейското управление на Южен Йоркшир, ако не беше една малка подробност: то е напълно лишено от интерес към борбата с престъпността.

По думите на бившия партньор на Бастър, полицай Дейвид Стивънсън, вместо да лови престъпници, подчиненият му радостно подскачал наоколо, размахвал опашка и всячески се опитвал да се сприятели с тях.

„Той не проявяваше служебната злоба, необходима за оперативната работа, каза Стивънсън. - Не е негова вината, той просто е много добро куче“.

„Веднъж, късно вечерта, кучето отиде при заподозрения, криещ се в градината на една къща, а после спря и... подаде лапа. Аз сам трябваше да претърся градината и да намеря престъпника - спомня си партньорът на Бастър. - А кучето просто се разхождаше с него, макар че беше длъжен да намери местонахождението му и да ме уведоми“.

По време на друга операция, също късно през нощта, на Бастър му омръзнало да преследва заподозрян по голф игрище. „Той се спря, полегна и заспа толкова дълбоко, че повече нищо не можеше да се направи с него. Той категорично не желаеше да преследва лошите“, добави Стивънсън.

А патрулирайки в град Ротерхем през нощта, когато след затварянето на пъбовете улиците често се пълнят с пияни хора, вместо да задържа потенциални нарушители на реда, Бастър с видимо удоволствие приемал картофките, с които го угощавали посетители на питейните заведения.

„Е, той нямаше никакъв интерес към работата – въздъхна партньорът му. - В гърдите му не гореше огън“.

В полицията на Южен Йоркшир служат около 50 немски овчарки, но с подобно несериозно отношение към работата досега не се били сблъсквали.

След уволнението и пенсионирането, Бакстър бил даден на добро семейство в град Шефийлд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase