Снимка: БГНЕС

Атаката от 7 октомври размести драматично тектоничните плочи на Близкия изток. Според Мирослав Зафиров, стари съветник в мисията на ООН за Близкия изток, Израел в момента не се намира в разположение на духа. Подсказват го и неговите стратегически цели.

“Без съмнение така наречената "дъга на съпротивата", с която Иран плашеше света не е най-добрата си форма. На дванайстия месец от началото на войната Хамас като военна сила е почти унищожена. Ударът, който беше нанесен срещу Хизбула показа, че най-силният съюзник на Иран в региона също очевидно не се намира в най-добрата си форма”, каза Зафиров пред БНТ.

По думите му това е “тактическо надмощие, което е безспорно и което дойде с цената на огромни поражение не само върху военната, но и върху цивилната инфраструктура и в Газа, и в Ливан оставя отворен въпроса за стратегията на очевидно доминиращият фактор Израел и тази стратегия трябва да даде отговор на въпроса накъде отиваме и къде ще бъде краят”.

Всички казват "лесно е да влезеш в Ливан, трудно е да се излезе оттам".
Говорителят на израелската армия Даниел Хагари твърди, че това ще е кратка операция. Ще продължи само няколко дни.

Експертът припомни, че през последните няколко години за пореден път се чува някой, който казва, че военната операция ще бъде бърза. Никой не я нарича по друг начин освен “специална военна операция”.

“За съжаление опитът подсказва, че тези специални военни операции имат още тенденция да продължават по-дълго, отколкото някой предвижда. Има опасност и тази операция, ако това все още се нарича операция, да продължи малко по-дълго, отколкото се предполага. Първоначално поставеното условие от Израел - Хизбула се съгласи на резолюция 1701 и да се демитализира. Нещо, което организацията едва ли ще приеме", каза Зафиров.

"Ако ние изхождаме от презумпцията, че Ливан е държава, която е лесно победима, ако някой така мисли. Да, можем да предположим, че те действително са неспособни да се изправят срещу безспорната военна мощ на Израел. Но Хизбула е в състояние да води война, която значително да затрудни и да удължи дори и най-кратката военна операция, която Израел би искала да проведе на територията на Ливан", заяви  старшият съветник в мисията на ООН за Близкия изток.

Случилото се през тази седмица определено не е предупреждение. Това е атака с балистични ракети. Въпросът е как ще отговори Израел?

“Убеден съм, че те имат скрити козове, дълбоко в своите джобове. Въпросът е тази размяна на удари докъде ще стигне и до какво ще доведе. Тази ескалация не се случва във вакуум. Ние се намираме в една обстановка на глобална нестабилност и когато виждате няколкостотин балистични ракети да летят срещу Израел може би е дошъл моментът, в който трябва да си зададем въпроса всъщност този процес, всичко това, което се случва, дали се контролира. Аз не съм убеден, че отговорът на този въпрос е положителен. По някакъв начин няма консенсус на международно ниво за това как и дали криза и всички кризи, които ни заобикалят, трябва да бъдат решавани сега и по какъв начин трябва да бъдат решавани. Тази прогресия от кризи - тя не може да бъде спряна и това е изключително опасно", смята експерта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase