Индонезийски деца си играят сред домашните птици дори в столицата Джакарта. Снимка: АФП
fallback

Резултатите от тестовете, направени от Световната здравна организация /СЗО/, потвърдиха съмненията, че птичият грип е причинил смъртта на още един човек, починал миналия месец в Индонезия, съобщи представител на организацията.

Смъртоносният вирус порази 39-годишен мъж, който почина на 19-ти ноември в частна болница в Джакарта.

„"СЗО потвърди резултатите. Птичият грип отне живота на девет души в страната", заяви Сити Фадилах, министър на здравеопазването на Индонезия. Така починалите от вируса хора в цяла Азия от 2003 г. насам надхвърля 70 души

Местните власти твърдят, че повече от дванадесет души са починали от смъртоносната разновидност H5N1, но СЗО потвърди тежката диагноза само в девет от случаите.

Правителството на Индонезия – четвъртата страна в света по брой на населението (220 милиона жители), се старае да не допусне разпространяването на птичия грип на цялата територия на страната.

Във вторник страната взе участие в провеждащата се в Куала Лумпур среща на върха на Асоциацията на страните от югоизточна Азия (АСЕАН). Експертите твърдят, че за да може регионът да овладее предаването на птичия грип от човек на човек при евентуалното му мутиране, трябва да се осигурят три милиона дози антивирусна ваксина.

АСЕАН възнамерява да обедини наличните ваксини (Тамифлу) и да потушава огнищата на птичи грип на регионално, а не на национално ниво.

Япония обяви, че отпуска 135 милиона долара за борба със смъртоносния вирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback