Европейският съюз ще разследва данните, че ЦРУ държи хора, заподозрени за терористични актове, в тайни затвори в Източна Европа, съобщи ВВС.

Вестник Washington Post писа преди няколко дни, че такива затвори са построени в осем държави, някои от които са в Източна Европа, но не уточни имената им.

Организацията Human Rights Watch съобщи, че Румъния и Полша най-вероятно са страните, в които има такива затвори, но и двете страни отрекоха.

Американският държавен департамент съобщи, че не е получавал искане от ЕС за сътрудничество в разследването на историята.

„Ако получим искане, ще го разгледаме“, обяви говорителят Шон МакКормак.

ЦРУ отказа коментар за наличието на тайни арести, а говорителят на евросъюза Фриско Роскам Абинг заяви за ВВС, че съществуването на такива затвори е в нарушение на европейските закони за човешките права.

Той допълни, че съдебни експерти ще обсъдят с всичките 25 членки този въпрос, но подчерта, че все още не е започнало официално разследване.

Затворите - известни като „черни места“, са създадени след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 година, писа още Washington Post. Хора, близки до разузнавателните служби, казаха, че американското правителство държи на чужда земя заподозрени за връзки с ал Кайда, така че те да не могат да оспорят ареста си в американски съд и да могат да бъдат разпитвани продължително време.

Според всекидневника, около 30 затворници, смятани за основни заподозрени за терористични актове, са държани от ЦРУ в такива тайни затвори. Друга група от поне 70 души са били предадени на разузнавателните служби в Египет, Йордан, Мароко, Афганистан и други страни.

Вестникът не публикува имената на източноевропейските държави по изричното настояване на висши американски представители, които се притесняват, че разкриването на страните би довело до извършване на терористични удари срещу тях.

Според организацията Human Rights Watch, която е разследвала данни за международни полети през лятото на 2003 година, местата се намират в Румъния и в североизточните части на Полша. Румънският премиер Калин Таричеану обаче категорично отрече: „Няма бази на ЦРУ в Румъния“.

Washington Post посочи още Афганистан и Тайланд като вероятни места, където има тайни затвори, вече закрити. Тайланд опроверга информацията.

Вчера българското външно министерство също отрече на наша територия да има бази на ЦРУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase