Испански прокурори поискаха присъда от 9 138 години затвор за аржентински екс-офицер от военноморските сили заради престъпления срещу човечеството, съобщи ВВС.

Адолфо Скилинго, делото срещу когото започна в средата на януари, се изправя пред 30 обвинения за геноцид, 30 за убийства, 93 за физически наранявания и 255 за тероризъм.

Престъпленията са извършени в периода на “Мръсната война” през 70-те и 80-те години, когато Аржентина бе под военен режим. Това е първото дело в Испания, което включва престъпления срещу човечеството, извършени извън страната.

58-годишният Скилинго отрича вината си, но през 1997 година той отива доброволно в Испания и свидетелства пред съдия Балтасар Гарзон, който разследва престъпления, извършени по време на военните режими в Аржентина и Чили.

В признанията си, записани на касета, Скилинго говори за т. нар. “полети на смъртта”, в които дисиденти са били събличани голи и хвърляни живи в океана от военни самолети. Той е признал участието си в два такива полета и е говорил за други изтезания, извършени във Военноморското училище за механици в Буенос Айрес, което е било използвано за център за мъчения по това време.

По-късно Скилинго оттегля признанията си, заявявайки, че те са измислени с цел да предизвикат разследване на жестокостите, извършени по времето на режима.

По данни на организации за спазване на човешките права, близо 30 000 политически опоненти са били отвлечени или арестувани и след това екзекутирани в периода 1976-1983 година.

По силата на испанските закони, присъдите не могат да надвишават 40 години, но някои членове на баската сепаратистка групировка ЕТА получиха присъди от стотици и дори хиляди години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase