Снимка: БГНЕС/ЕРА

Поредица руски нападения, отнели живота в това число и на мирни граждани в силно отдалечени една от друга части на Украйна, накараха президента Володимир Зеленски да отправи нов призив към основните съюзници на Киев да засилят натиска върху Москва, предаде Ройтерс.

Във вечерното си видеообръщение държавният глава каза, че атаките са показали, че Русия е "решена да продължи агресията си".

"Това са условия, при които липсата на по-категорични решения от страна на партньорите в подкрепа на Украйна само подбужда (руския президент Владимир) Путин да инвестира още в терор", каза украинският президент. "Светът може да спре ескалацията на войната. Но за това са нужни дела, а не само думи."

Спасителни екипи в град Днипро в Средна Украйна завършиха вчера спасително-издирвателните си операции, след като при руски ракетни нападения бяха убити пет души, включително дете, а над 20 бяха ранени.

Днес руска управляема бомба отне живота на човек и рани трима в Константиновка, близо до фронтовата линия в Донецка област, съобщи областният управител.

Двама души загинаха при руски обстрел в малко населено място западно от намиращия се в украински ръце южен град Херсон.

Същевременно вчера, в Киев дрон удари многоетажна жилищна сграда в западната част на града, при което беше убито момиче в юношеска възраст.

Зеленски нееднократно призоваваше западните съюзници на Украйна през последните седмици да засилят доставките на оръжия с голям обсег и системи за противовъздушна отбрана, за да може да защити градовете си.

Киев поиска разрешение от съюзниците и да използва оръжията с голям обсег срещу цели дълбоко на руска територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase