Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на западните си съюзници за отпускането на заем от 50 милиарда щатски долара (около 46 милиарда евро), които ще помогнат на Украйна за нейната отбрана и устойчивост, както каза той във вечерното си видеообръщение, излъчено в Киев, информирагерманският в. "Франкфуртер Рундшау".

Oще по темата
По време на обръщението си президентът носеше тениска с надпис "Мake Russia small again“ ("Да направим Русия отново малка"). По този повод говорителката на руското външно министерство Мария Захарова публикува в "Телеграм" негова снимка и нарече Зеленски "пълен идиот", пише "Франкфуртер Рундшау".

Зеленски подчерта, че парите трябва да започнат да постъпват тази година, за да помогнат на Украйна в нейната отбранителна битка срещу руските нашественици, която продължава вече почти 1000 дни. 20 милиарда идват само от САЩ, около 20 милиарда от страните от ЕС и 10 милиарда щатски долара от Великобритания, Канада и Япония. Г-7, групата на седемте световни икономически сили, включва САЩ, Канада, Германия, Италия, Франция, Великобритания и Япония.

Във връзка с отпуснатия заем от 50 млрд. долара за Украйна в. "Ню Йорк Таймс" отбелязва, че това е извънредна маневра на Запада, посредством която по същество Русия е принудена да плати за щетите, които нанася на Украйна чрез война, признаци за чието прекратяване не са налице.

"Тези заеми ще подпомогнат народа на Украйна, докато той защитава и възстановява страната си", цитира вестникът изявление на президента Джо Байдън. "И нашите усилия ясно показват: тираните ще носят отговорност за щетите, които причиняват.“

Вестник "Вашингтон пост" посочва, че планът за действие на Г-7 разчита на лихвите, натрупани върху приблизително 280 милиарда долара активи на Руската централна банка, съхранявани в западни сметки, които бяха замразени от началото на войната през 2022 г. Тези лихви, оценени на няколко милиарда долара всяка година, ще отиват за изплащане на заемите с течение на времето, отбелязва вестникът.

Русия окачестви плана за използване на банковите ѝ активи като посегателство срещу нейния суверенитет и върховенството на закона. "Вашингтон пост" припомня, че този месец говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че планът се равнява на "кражба на нашите пари". "Това определено ще има правни последици. Това не е нищо друго освен незаконна експроприация", каза Песков. "Това е незаконно действие." От своя страна защитниците на плана твърдят, че Кремъл заслужава да понесе последиците от незаконното си нахлуване в Украйна през 2022 г, посочва вестникът. Западните официални лица се стремяха да финализират заема преди президентските избори в САЩ, като се има предвид многократно изразявания скептицизъм на бившия президент Доналд Тръмп към украинската кауза, пише "Вашингтон пост".

Вестникът припомня, че Украйна е изправена пред дефицит от 45 милиарда долара през следващата година и допълнителните средства от Запада може да помогнат да бъдат избегнати болезнени съкращения на държавните услуги или повишения на данъците, които биха могли да забавят нейната икономика до спиране.

Радио "Гласът на Америка" уточнява на сайта си, че администрацията на Байдън иска да предостави 10 милиарда долара от заемните средства за военна помощ, което ще изисква одобрението на Конгреса, казаха служители на Съвета за национална сигурност (СНС) на Белия дом пред журналисти.

Администрацията не се нуждае от одобрението на Конгреса, за да предостави останалите 10 милиарда долара до декември, каза служител на СНС, добавяйки: "Така или иначе, САЩ ще предоставят 20 милиарда долара подкрепа на Украйна чрез това усилие, независимо дали е разделено между икономическа и военна подкрепа или предоставена изцяло чрез икономическа помощ."

Служителят каза, че американските средства за невоенна помощ ще бъдат прехвърлени към Доверителния фонд на Световната банка, който се е съгласил да администрира заема.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

265

Анонимен

преди 12 минути

По-малка,много по-малка от тези които Захарова споменава. Трудно и е да си го представи,но ще и се наложи!

264

Ха ха

преди 22 минути

Ей какви сте мисиииирррркиииии, пак спестявате инфо. Захарова го нарече както трябва, но каза и още нещо. Попита колко малка, като СССР, като Руската империя или както Киевска Рус? За последното трябва да си вземат Киев.

263

Анонимен

преди 28 минути

Помним Хитлер как свърши,помнете,че и вашия идол Путин ще свърши като Хитлер,защото не се различава по нищо от него

fallback