Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили поддържат необходимия натиск върху руските войски в Курска област, където Киев предприе масово нахлуване през август, предаде Ройтерс.

"Сраженията в Курска област продължават вече трети месец и ние поддържаме необходимия натиск върху Русия в този сектор", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение след среща с висши командири от украинската армия.

Украинските сили превзеха десетки села в руската Курска област, намиращата се на границата с Украйна, въпреки че според Москва част от територията вече е била отвоювана. Междувременно руските сили постигат напредък в райони в украинската Донецка област, което е и основният фокус на руската военна кампания в Украйна.

По думите на Зеленски Украйна трябва да си осигури и разположи модерни ракети и да постигне по-бързи резултати с тях на бойното поле.

След пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Украйна поиска от западните си партньори, главно от САЩ, да доставят сложни ракети с голям обсег.

Тя също така се съсредоточи върху бързото развитие на вътрешната оръжейна промишленост. Голяма част от вниманието е насочено към безпилотните летателни апарати, като миналата година Зеленски призова през 2024 г. да бъдат произведени 1 милион такива апарата, но официални лица подчертаха и значението на разработването на ракети.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase