Снимка БГНЕС

Малки деца спят върху чанти. Жени с уморени и безпомощни лица седят върху куфари, сгъваеми столчета или просто на земята, а полицай бди децата да не тичат по улицата. Тези дни унгарските медии показват именно такива кадри - те са от село Коч в северозападната част на Унгария, пише Дойче веле.

На сто украински бежанци, предимно жени и деца, им се наложи да напуснат мястото, в което бяха настанени, и те изведнъж се оказаха на улицата, а нощта прекараха под открито небе. Сътрудници на неправителствени унгарски организации се опитаха да им намерят подслон - но напразно.

Наред с хората от Коч, тези дни над 3000 украински бежанци в Унгария останаха без покрив. Тъй като на 21 август влезе в сила нов декрет на премиера Виктор Орбан, който силно ограничава помощите за украинските бежанци.

Съгласно декрета държавно финансиране за настаняване ще се предоставя само на украинските бежанци, които са от райони, пряко засегнати от бойните действия в Украйна. Това ще трябва да се удостоверява с актуална адресна регистрация.

Освен това в бъдеще държавното финансиране за настаняване ще е ограничено по време - от датата на регистрацията на съответния бежанец до края на следващия месец. А списъкът на районите, които са пряко засегнати от бойните действия в Украйна, ще се актуализира от унгарското правителство ежемесечно.

Въз основа на декрета над 3000 украински бежанци губят покрив над главата си. Те са предимно от най-западната част на Украйна и имат официален статут на "временно нуждаещи се от защита". Повечето от тези хора са унгарскоговорящи роми. До момента те са били настанени или в сгради, които са били празни, или в големи частни пансиони.

Пълномощникът на унгарското правителство за украинските бежанци Норберт Пал още в началото на юли обоснова ограничаването на помощите по следния начин: "След 2,5 години това е разумна и правилна мярка, тъй като през това време онези, които са искали да стъпят на собствените си крака в Унгария, са можели да го направят".

Гергей Гуляш, шеф на канцеларията на унгарския премиер Орбан, заяви на пресконференция: "Неприемливо е да се злоупотребява, защото държавата отпуска ежемесечно много пари за хора, които са трудоспособни". В какво се състоят въпросните злоупотреби не бе обяснено.

"Всъщност се твърди, че засегнатите сами са си виновни, ако не са успели да си намерят дом", казва пред ДВ Андреас Ледерер от Хелзинкския комитет в Унгария. "В повечето от засегнатите семейства мъжете работят. Но въпреки това семействата не могат да си позволят да наемат жилище или пък просто не могат да си намерят." Ледерер определя декрета като "ново дъно на унгарската миграционна политика".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase