Снимка БГНЕС

59-годишният Олександър Сирски бе повишен само няколко седмици след изненадващото нахлуване на украински сили в руската Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски повиши в генерал главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски. Досега той бе с чин генерал-полковник. Новият чин му е присъден с президентски указ от 23 август и е публикуван на уебсайта на украинския държавен глава, съобщава БТА.

Сирски е роден през 1965 г. във Владимирска област в Русия и живее в Украйна от 80-те години на миналия век. Той беше назначен за главнокомандващ въоръжените сили през февруари.

59-годишният генерал бе повишен само няколко седмици след изненадващото нахлуване на украински сили в руската Курска област.

В началото на годината президентът на Украйна замени главнокомандващия въоръжените сили Валерий Залужни с Олександър Сирски, а Залужни стана посланик на Украйна във Великобритания.

Зеленски смени и други командири, сред които командира на Обединените сили на ВСУ. Преди това тази длъжност се заемаше от генерал-лейтенант Юрий Содол.

От днес нови военни звания Зеленски присъди на началника на Генералния щаб на ВСУ и на командващия Обединените сили на ВСУ. Началникът на Генералния щаб Анатолий Баргилевич бе повишен в генерал-лейтенант, след като досега бе генерал-майор. Командващият Обединените сили Андрий Гнатов вече е генерал-майор, като досега имаше званието бригаден генерал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase