Снимка: БГНЕС

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов увери, че всичко, което даваме досега на Украйна, е на база действащи решения от НС. “Даваме само от излишното имущество на българските въоръжени сили на Украйна”, каза още министърът.

"Имаме излишни свръхзапаси, които предоставяме на Украйна. Всички пакети които правителството е гласувало са заминали. Ние помагаме на една жертва на агресията”, допълни Запрянов пред БНТ. По думите му помощта, която оказваме, я дават всички страни.

“Нашата помощ се използва на територията на бойните действия. Всичко, което се дава на Украйна е декларирано", подчерта военният министър.

Атанас Запрянов коментира и вдигането на заплатите на военнослужещите с 30% през 2025 г.:

"Това увеличение е достатъчно на първа стъпка. Тази мярка е навременна, даже закъсняла. Една от причините, която ни пречи да вземем хора в армията са наемите, които те плащат в постъпване в гарнизоните. "Мисля, че капиталовите проекти за организация ще се извършват по график", уточни министърът на отбраната.

“Увеличението на военния  бюджет да позволи да увеличим компенсациите. Ще променим и компенсационните суми, които отиват в чужбина, обясни още министърът.

По думите му има чувствителен дефицит на кадри в гвардията. "Не е въпросът само да изберем гарнизона, а да поощрим дефицитни специалности. Мислим за специална програма при гвардейците. Да повишим с бонуси тяхното заплащане. В момента най-голям е интересът за охранители", добави още Запрянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase